Beste padelballen: Complete gids + Reviews

Padel wordt steeds populairder en dus groeit ook het assortiment padelballen. Maar hoe weet je nu precies welke padelballen het meest geschikt zijn?

Afhankelijk van het niveau en speelstijl, is het kiezen van de beste padelballen afhankelijk van enkele factoren. Er zijn verschillende soorten ballen op de markt en ze lijken allemaal op elkaar. Toch is er veel variatie in hoe ze spelen. Dit komt vooral door het verschil in gewicht, druk en duurzaamheid.

In dit blogartikel bekijken we de beste padelballen van 2022. In een ander artikel hebben we ook de beste padel tassen voor je op een rijtje gezet.

Resultaten: beste padelballen

Tijdens onze zoektocht naar de beste padelbal hebben we gekeken naar verschillende factoren. De winnaars vind je per categorie hieronder:

  • Winnaar 2022: Head Padel Pro S
  • Allround: RS Padel Tour X
  • Normale snelheid: Head Padel Pro
  • Hoge snelheid: Babolat Padel Tour
  • Duurzaamheid: Bullpadel Gold

Wat is een padelbal?

Een padelbal is een speciaal ontworpen bal voor het spelen van padel (ook wel padel tennis genoemd). Vaak worden padelballen vergeleken met tennisballen. Ze zien er hetzelfde uit en wegen beide 56 tot 59,4 gram. Toch zijn er enkele verschillen die we later zullen toelichten.

Bij een padelwedstrijd worden normaliter drie ballen gebruikt. Bij wedstrijden in de World Padel Tour worden zelfs vier ballen tegelijkertijd gebruikt.

Wat is een padelbal

Het verschil tussen padelballen en tennisballen

Als je padelballen en tennisballen met elkaar vergelijkt, zit er geen groot verschil tussen beide soorten ballen. Toch zijn de verschillen groot genoeg om een compleet andere ervaring te hebben.

In uiterlijk en constructie lijkt een padelbal erg op een tennisbal. Echter, het vilt van een padelbal is langer dan een tennisbal om zo de snelheid te verminderen.

Daarnaast heeft een padelbal een lagere druk, waardoor deze minder stuitert. De reden voor een lagere druk is de grootte van een padelbaan vergeleken met een tennisbaan. Omdat een padelbaan kleiner is dan een tennisbaan, moet een padelbal langzamer zijn.

Bij de World Padel Tour wordt de stuitering van een padelbal gemeten om te bepalen of deze in aanmerking komt voor deelname. De regel is dat als je een padelbal van een hoogte van 2,54 meter tegen een harde ondergrond laat vallen, deze omhoog moet stuiteren met een hoogte van ongeveer 135 centimeter.


Verschillende maten

Padelballen kunnen iets groter zijn dan tennisballen, maar het is moeilijk om dit met het blote oog te zien. Tennisballen moeten een diameter hebben tussen de 6,54 en 7,30 centimeter, terwijl padelballen een diameter moeten hebben tussen de 6,36 en 6,77 centimeter.


Verschillende soorten padelballen

Tegenwoordig zijn de meeste padelballen op de markt gevuld met gas of stikstof. Ook bestaan er padelballen die niet onder druk staan, maar gemaakt zijn van een dikkere soort rubber. Ballen zonder druk kunnen langer meegaan, maar veranderen qua vorm als er veel mee wordt gespeeld.

Er zijn twee soorten padelballen: normale snelheid en hoge snelheid.

Voor een betere snelheid en veerkracht hebben snelle padelballen een hogere druk en een korter vilt. Deze ballen zijn vooral geschikt voor spelers van gemiddeld en gevorderd niveau. Door een lagere druk en een langer vilt wordt de snelheid van een padelbal gedempt. Deze zijn geschikt voor beginners, maar kunnen natuurlijk ook door ervaren spelers gebruikt worden.


Wat is de beste padelbal?

We krijgen regelmatig de vraag hoe je het juiste padel racket kiest en wat het beste padel racket is. Het antwoord hangt af van je voorkeur en het speelniveau. We kunnen je alleen padel tips geven.

Ook voor het kiezen van de juiste padelbal geldt dit antwoord. Er zijn verschillende soorten banen en weersomstandigheden die verschillende soorten padelballen vereisen. Daarnaast is het een kwestie van voorkeur. Wil je graag snelle of langzame padelballen. Dit is een keuze die je zelf zult moeten maken.

Vanwege de verschillende voorkeuren hebben we ons onderzoek in verschillende categorieën opgedeeld. Graag delen we hieronder de resultaten van de beste padelballen van 2022.

Padelballen beoordelingen

Head Padel Pro S – Winnaar 2022

Head Padel Pro S

De Head Padel Pro S is de officiële padelbal van de World Padel Tour (WPT). Het merk Head heeft deze bal ontwikkeld samen met de beste padelspelers.

De Padel Pro S ballen zijn het meest geschikt voor spelers die de voorkeur geven aan snelheid in hun spel waarbij de bal vaak stuitert tijdens een punt.

Direct na het openen van deze koker zien we dat het gaat om een padelbal van hoge kwaliteit. Tijdens het spelen blijft het tempo hoog en zijn de rally’s dynamisch. Geen punt is hetzelfde!

We adviseren deze padelballen voor spelers van gemiddeld en gevorderd niveau die houden van snelle ballen. Dit merk padelballen gaat al een tijdje mee, maar blijft absoluut één van de beste padelballen die er zijn. Daarom hebben we de Head Padel Pro S verkozen tot de beste padelballen van 2022!


RS Padel Tour X – All-round winnaar 2022

RS Padel Tour X padelballen

De samenwerking tussen Robin Söderling en profspeler Simon Vasquez heeft iets moois opgeleverd, namelijk de RS Padel Tour X padelballen.

Deze padelballen zijn gemaakt van de beste materialen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn en dus van hoge kwaliteit.

De balsnelheid is langzaam/gemiddeld en is daarom geschikt voor spelers van alle niveaus. Je kunt hiermee het spel goed vertragen en daarnaast ook hard mee smashen.

De RS Padel Tour X hebben we daarom bestempeld als beste all-round padelbal die momenteel op de markt verkrijgbaar is.


Head Padel Pro – Normale snelheid winnaar 2022

Head Padel Pro padelballen

De Head Padel Pro ballen zijn één van de meest verkochte en populaire ballen ter wereld. Deze padelbal heeft een iets lagere snelheid dan de eerdergenoemde Head Padel Pro S, maar heeft daarentegen wel een langere levensduur en wordt vooral gebruikt tijdens internationale padelwedstrijden.

De speelervaring van de Head Padel Pro padelbal is fijn en ook de snelheid van de bal is geschikt om de bal lang in het spel te houden. Dit betekent niet dat de bal nooit uit het veld geslagen kan worden. Ook hiervoor is de Padel Pro bal ideaal.

Ben je op zoek naar een bal met normale snelheid? Kiest dan deze premium padelbal om wedstrijden te winnen.


Babolat Padel Tour – Hoge snelheid winnaar 2022

De Babolat Padel Tour is de officiële bal van de Spaanse Padel Tour en is ontwikkeld samen met spelers van de World Padel Tour.

Deze padelbal is ideaal voor spelers die op zoek zijn naar een snelle bal met een uitstekende duurzaamheid. De Babolat Padel Tour bal is gemaakt van extra sterk vilt om de levensduur te verlengen.

Met deze padelbal haal je een geweldige snelheid tijdens wedstrijden, maar is daarentegen comfortabel qua gevoel tijdens het spelen. Wil je bal hard smashen of volleren? Dan is dit de bal die je moet kiezen.


Bullpadel Gold – Duurzaamheid winnaar 2022

Bullpadel Gold Padelballen

Bullpadel Gold padelballen zijn van hoge kwaliteit en zijn geweldig voor zowel padel training als competitief spel. Het is een populaire trainingsbal bij veel padelclubs en padelscholen in Spanje vanwege de levensduur van de padelbal.

Als deze padelbal uit de verpakking wordt gehaald en je speelt er voor het eerst mee, dan lijkt het op een relatief snelle bal. Echter, na een paar uur spelen verandert de snelheid en is het een bal met normale snelheid die vaak kan stuiteren.

Als je de voorkeur geeft aan levensduur/duurzaamheid dan zijn de Bullpadel Gold padelballen de beste keuze voor jou.


Hoeveel kost een set padelballen?

Een nieuwe koker met drie padelballen kost tussen de 9 en 15 euro afhankelijk van het merk. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een grotere verpakkingen te kopen. Je krijgt namelijk korting als je meerdere kokers tegelijk koopt.

Bij Bol.com koop je vier kokers van de beste padelballen van 2022 Head Padel Pro S met heel veel korting!

Een tijdje geleden schreven wij over de beste padelschoenen voor heren en dames. Ben je opzoek naar beter grip? Dan raden we je zeker aan om dit artikel eens door te lezen!


Veelgestelde vragen over padelballen

Wat is de levensduur van een padelbal?

Een padelbal verliest bij elke klap en stuiter druk zelfs als deze helemaal niet in gebruik is. Na een eerste wedstrijd verliest een nieuwe padelbal 25% druk.

Hoe vaak moet ik mijn padelballen vervangen?

Een padelbal moet eigenlijk tussen de 2 tot 4 uur (dus één of twee wedstrijden) vervangen worden. Veel spelers gebruiken echter dezelfde ballen voor meerdere wedstrijden. Andere spelers geven de voorkeur aan nieuwe padelballen per wedstrijd. Tijdens de WPT worden altijd nieuwe padelballen gebruikt per wedstrijd.

Wat is de beste manier om padelballen op te bergen?

Bewaar de padelballen op een koele en donkere plek. Temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat een padelbal vervangen moet worden.

Hoe kan ik de levensduur van mijn padelballen verlengen?

Een drukbuis of drukregelaar kan de levensduur van een padelbal verlengen. Dankzij dit product blijft de druk in de padelbal langer hetzelfde. Hierdoor kun je kosten besparen en is het ook goed voor het milieu.

Hoe werkt een padelbal drukregelaar?

Een drukbuis of drukregelaar is een pneumatisch gereedschap dat wordt gebruikt om de druk van padelbal hetzelfde te houden. De optimale druk wordt gecreëerd doordat er lucht door een klep naar binnen wordt gepompt. Hierdoor blijven padelballen langer houdbaar.