Gold Point: Wanneer en hoe je een gouden punt speelt tijdens een padel wedstrijd

Padel is een racketsport die vaak wordt vergeleken met tennis. Toch zijn er wel degelijk grote verschillen op te noemen. Één van deze verschillen is het spelen van het Gold Point. De World Padel Tour (WPT) heeft het gouden punt in het seizoen van 2020 toegevoegd aan het reglement om meer spanning te creëren tijdens de gelijke stand in een game. De toevoeging van deze nieuwe padel regel wordt gezien als de grootste aanpassing van de afgelopen jaren.

Wanneer speel je het Gold Point?

Het Gold Point kan maar één keer per game worden gespeeld als beiden teams drie punten hebben gewonnen. Je kunt het gouden punt dus alleen spelen bij een stand van 40-40 of terwijl Deuce. Als je het Gold Point wint, dan win je dus ook direct de game. Dit verschilt wel degelijk van tennis, waar eerst nog voordeel of nadeel wordt gespeeld. 

Tijdens het spelen van het Gold Point bepaalt het ontvangende team op aan welke kan zij de service willen ontvangen. Als ontvangend team is het verstandig om te kiezen voor de zijde waar de beste speler staat. Hierna wordt het punt gespeeld.

Zit er een limiet aan het aantal Gold Points per wedstrijd?

Hoewel het in eerste instantie vreemd klinkt, kunnen er maar een maximaal aantal gouden punten per padel wedstrijd voorkomen. In een hoogst onwaarschijnlijke situatie waarbij alle drie de sets naar een tiebreak gaan kunnen er maximaal 12 games per set en dus 12 potentiële gouden punten per set worden gespeeld. Dat wil zeggen dat er een maximum van 36 Gold Points tijdens een wedstrijd van drie sets kunnen worden gespeeld.

Welke zijde profiteert het meest van een gouden punt?

Naar onze mening profiteert het ontvangende team het meest van het spelen van een gouden punt. Het is namelijk niet alleen een break point, maar je hebt ook de mogelijkheid om het serverende team te dwingen vanaf hun zwakkere kant van de padelbaan te laten spelen.

Geldt het gouden punt voor alle ronden van een toernooi?

Het gouden punt is van toepassing op alle rondes van een toernooi, inclusief de kwalificatierondes die worden gespeeld voorafgaand aan het begin van het hoofdtoernooi van alle World Padel toernooien.

Even samenvatten!

Wat is een Gold Point bij padel?

De Gold Point is het winnende punt dat wordt gespeeld bij een stand van 40-40 (ook wel Deuce genoemd).

Wie ontvangt de serverende bal bij een Gold Point?

Het ontvangende team geeft aan naar welke kant de padelbal geserveerd moet worden.