Een nieuw padel racket kiezen: waar moet je op letten

Een nieuw padel racket kiezen kan soms best lastig zijn. Er zijn veel verschillende padel merken en het aanbod is vaak erg breed. In dit artikel bekijken we de grootste verschillen tussen padel rackets en geven we je tips waar je op moet letten als je een nieuw padel racket gaat kopen.

Het juiste padel racket moet vertrouwen geven op de padelbaan en je spel verbeteren. Door een verkeerd padel racket, presteer je niet alleen slechter op de padelbaan, maar kan het ook nog eens padel blessures veroorzaken, bijvoorbeeld aan de pols of elleboog. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten.

Ben je van plan een nieuw padel racket te kopen? Het aanbod padel rackets op de markt is enorm en het kan daardoor moeilijk zijn om te kiezen. We hebben deze gids gemaakt zodat jij straks weet waar je op moet letten als je een nieuw padel raket gaat kopen.

In het kort letten we bij het zoeken naar een nieuw padel racket op de bladvorm, balans, het gewicht en materiaal. Daarnaast kijken we ook welk padel racket geschikt is voor wel niveau en speelstijl.

Wat gaan we bespreken in het 8-stappenplan

Wat is een padel racket?

Een padel racket is een racket waarmee je padel (ook wel padel tennis of Paddle Tennis genoemd) speelt. Het padel racket lijkt op een beach tennis racket, maar verschilt op enkele punten, zoals gewicht, bladvorm en materiaal. Voor iedere speler is er een padel racket te vinden op de markt. De kunst is om het juiste racket te vinden waardoor je beter gaat presteren op de padelbaan.


Hoe kies je het juiste padel racket?

Als je een nieuw padel racket gaat kopen, moet je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Wat voor niveau ben ik?
 • Wat voor speelstijl heb ik?
 • Welk bladvormen zijn er?
 • Waar ligt de balans in een padel racket?
 • Wat is het gewicht van een padel racket?
 • Wat is de dikte van het blad?
 • Van welk materiaal is het racket gemaakt?
 • Hoe vaak ga ik spelen?
 • Wat is mijn budget?

Speelniveau

Ben je net begonnen met padel spelen of ben je een gevorderde speler of zelfs een professionele speler?

Een veelgemaakte beginnersfout is om een te duur en vaak moeilijk te bespelen padel racket te kopen. Je ziet er misschien cool uit op het veld, maar het zal je niet helpen om padel wedstrijden te winnen.

Als beginner zou je in plaats daarvan moeten kiezen voor een gemakkelijk te bespelen en padel racket, ongeacht je budget. Als je eenmaal meer ervaring hebt en je een specifieke speelstijl hebt gekozen, kun je altijd overstappen op een ander padel racket.

Speelstijl

Wat is je speelstijl? Speel je links of rechts op de padelbaan? Speel je verdedigend of val je liever aan?

Één van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een padel racket is je speelstijl. Als je een speler bent die de voorkeur geeft aan controle en precisie, moet je natuurlijk een racket kiezen met verdedigende eigenschappen. Evenzo moet je op zoek gaan naar een racket met meer potentie als je veel volleys en smashes speelt.

Het idee is dat de speler aan de linkerkant de meer aanvallende speler is en de speler aan de rechterkant meer verdedigend. Er zijn echter tal van uitzonderingen op deze regel, met aanvallende spelers aan de rechterkant en vice versa.

Over het algemeen zijn er padel rackets voor drie soorten niveaus:

 • Padel rackets voor beginners
 • Padel rackets voor gemiddelde spelers
 • Padel rackets voor gevorderden

Padel rackets voor beginners

Padel wordt steeds populairder in Nederland en dat zorgt voor meer nieuwe spelers op de padelbaan. Het is belangrijk om als beginner niet direct voor een gevorderd padel racket te kiezen. Er zitten namelijk enkele verschillen tussen padel rackets voor beginners en gevorderden.

Het beste padel racket voor beginners is een rond padel racket vanwege de bladvorm en sweet spot. Later in dit artikel zullen we dieper ingaan op de eigenschappen van een beginners padel racket.


Padel rackets voor gemiddelde spelers

Naarmate je meer ervaring hebt kun je ervoor kiezen om een padel racket voor gemiddelde spelers aan te schaffen. Het voordeel hiervan is dat je de bal met meer power kunt slaan en toch nog steeds de controle hebt over het spel.

Het beste padel racket voor gemiddelde spelers is een druppelvormig of traanvormig padel racket. Deze bladvorm is momenteel het meest populair in Nederland en België. Later in dit artikel zullen we het hebben over de essentiële kenmerken van een padel racket voor gemiddeld niveau.


Padel rackets voor gevorderden

Ervaren spelers kiezen vaak voor een diamantvormig padel racket, omdat je nog aanvallender kunt spelen. Je kunt de bal namelijk met nog meer kracht naar de tegenstander slaan. Een nadeel van deze padel rackets voor gevorderden is dat je minder controle hebt tijdens een wedstrijd.

We raden je als beginner daarom ook niet aan om voor een diamantvormig padel racket te kiezen. Het is niet per sé zo dat alle gevorderde spelers spelen met een diamantvormig padel racket. Het is belangrijk om uit te zoeken welke speelstijl bij je past voordat je een padel racket aanschaft.


Welke padel racket bladvormen zijn er?

Een padel racket kan vier verschillende soorten bladvormen hebben. Elk padel racket bladvorm is gemaakt voor een bepaald type speler (aanvallend/verdedigend) of niveau (beginner/ervaren).

Over het algemeen zijn er vier soorten bladvormen:

 • Ronde padel rackets
 • Druppelvormige padel rackets of traanvormige padel rackets
 • Diamantvormige padel rackets
 • Hybride padel rackets

Ronde padel rackets

Ronde padel rackets zijn geschikt voor de beginnende padelspeler. Deze vorm heeft namelijk een grotere sweet spot dan de andere vormen, waardoor je de ballen gemakkelijker kunt raken. De sweet spot van een racket met een rond bladvorm ligt precies in het midden, dus het is een ideaal racket vorm om te gebruiken als je net begint met padel.


Druppelvormige padel rackets / Traanvormige padel rackets

De lage balans zorgt ervoor dat het gewicht meer richting je grip gaat en juist weg van de top van je racket. De ronde vorm zorgt er bovendien voor dat het gewicht verdeeld is over het hele racket. Dit bladvorm is dus uitermate geschikt voor gemiddelde spelers.

Het gewicht of wel de balans van deze bladvorm ligt in het midden van het racket. Het is geen zwaar, maar ook geen licht racket en is gemakkelijker en sneller te hanteren dan een padel racket met een rond bladvorm. De sweet spot ligt bij deze vorm op de bovenkant van het racket.

Deze bladvorm is geschikt voor spelers die balans zoeken tussen kracht en controle. Over het algemeen dus goed voor spelers die al wat meer ervaring hebben. Druppelvormige padel rackets zijn op dit moment het meest populair onder de padelspelers.


Diamantvormige padel rackets

Diamantvormige padel rackets zijn geschikt voor spelers die meer ervaring hebben. We raden je aan om als beginner dit type even over te slaan en te kijken naar een racket met bijvoorbeeld een ronde vorm of een druppelvorm. De sweet spot van dit racket ligt hoger in het racket, waardoor professionele spelers het gemakkelijker vinden om een bal hard te slaan.

Wanneer je in een winkel of webshop kijkt naar verschillende rackets, dan zul je zien dat merken onderscheid hebben gemaakt tussen recreatief en competitief niveau. Bekijk dus goed wat voor jou van toepassing is. De bladvormen hebben allen een verschillende impact op het spel. 

Padel racket bladvormen

Hybride padel rackets

Als je op zoek bent naar de perfecte mix van kracht en comfort dan is een hybride padel racket geschikt. Een hybride padel racket heeft namelijk de eigenschappen van zowel een druppelvormig als diamantvormig padel racket. Vaak wijkt het ontwerp van deze rackets ook af van de rackets die we al kennen. Zo zijn er verschillende hybride padel rackets met zes hoeken.


Waar ligt de balans in een padel racket?

Zoals zojuist uitgelegd verschilt de balans per bladvorm. De balans geeft aan waar het meeste gewicht zich in het racket bevindt. De balans heeft grote impact op de stijl van het spel. De balans kan op de volgende manier in het racket liggen:

 • Lage balans
 • Medium balans
 • Hoge balans

Lage balans

Het gewicht van zit aan de onderzijde van het racket, dus dichter bij de padel grip, waardoor je meer controle hebt tijdens het spel. Dit komt omdat het gewicht dichter bij je hand ligt en je het racket daardoor gemakkelijker kunt hanteren. Echter, het nadeel hiervan is dat je minder power kunt geven bij volleys en verdedigende slagen.

Deze balans raden we zowel aan voor beginners als ervaren spelers, omdat je veel controle hebt. Professionele spelers kunnen onder andere dankzij ervaring de bal nog beter slaan. Deze balans komt terug bij padel rackets met een ronde vorm.


Medium balans

Het gewicht ligt meer in het midden van het racket en is gebalanceerd. Er is nog steeds sprake van veel controle tijdens de slagen. Deze balans hoort bij zowel ronde- als druppelvormige padel rackets.


Hoge balans

Bij deze rackets ligt het gewicht aan de bovenkant van het racket, dus het verste weg van de grip. Hierdoor zal het racket zwaarder aanvoelen, maar wegen vaak minder. Het gevolg is dat we meer kracht kunnen zetten tijdens het slaan, maar ook gemakkelijker last kunnen krijgen van de pols. Het racket ligt namelijk zwaarder in de hand. Deze balans hoort bij rackets met een diamantvorm.

Wanneer je start met padel raden we je aan om voor een laag gebalanceerd racket te kiezen. Hierdoor houd je de controle en kun je langzaam beter worden in het spel. Als je eenmaal een gevorderd niveau hebt kun je de beslissing nemen om te kiezen voor een hoger gebalanceerd racket. 

Wij raden je over het algemeen altijd aan om eerst een padel racket te testen bij de vereniging waar je speelt.


Hoeveel weegt een padel racket?

Rackets kunnen verschillend zijn in gewicht. Zo bestaan er zware rackets tussen de 385-395 gram en lichte rackets tussen de 365-375 gram. Over het algemeen worden er alleen rackets tussen de 365-395 gram gebruikt bij padel.

Goed om te weten:

Richtlijnen lichaamsgewicht x padel racket

Hier zijn enkele algemene richtlijnen bij het selecteren van padel rackets op basis van uw lichaamsgewicht.

GeslachtLichaamsgewicht (kg)Padel Racket gewicht (g)
Man50-70 kg360-365 gram
Man70-80 kg365-375 gram
Man>80 kg380-390 gram
Vrouw40-60 kg340-355 gram
Vrouw60-70 kg360-365 gram
Vrouw>70 kg370-375 gram

Hoe dik is het blad van een padel racket?

In de spelregels van padel staat duidelijk beschreven dat rackets niet dikker mogen zijn dan 38 millimeter. Echter, is de dikte niet de grootste factor om successen te behalen. De meeste rackets hebben een dikte van tussen de 36-38 millimeter.


Uit welke materialen bestaat een padel racket?

Padel rackets kunnen van allerlei soorten materialen gemaakt zijn. De belangrijkste factoren voor een goed racket zijn: elasticiteit, duurzaamheid en stevigheid. Een racket bestaat uit: een frame, de schacht en het raakoppervlak waar de bal op kaatst. Het frame van het racket heeft invloed op de kracht en stevigheid. De schacht zul je niet zien, want hier zit altijd een grip overheen. Dit zorgt ervoor dat de schacht heel blijft, maar ook voor comfort tijdens het spelen.

Padel racket binnenkant

Populaire rackets hebben een carbon frame die zorgt voor een goede balans tussen stevigheid en kracht. De meeste beginners rackets hebben een plastic kap over het racket, omdat bij dit niveau vaker de muur of grond wordt geraakt.

Duurzaamheid is belangrijk, omdat padel rackets moeilijker te repareren zijn in tegenstelling tot een tennisracket. De complexiteit van een padel racket zorgt ervoor dat deze bijna altijd moet worden vervangen als deze kapot gaat.


Duurzaamheid

Het oppervlak van een padel racket bestaat normaal gesproken uit een kern die gemaakt is van EVA of FOAM en een buitenste laag die kan bestaan uit verschillende soorten materialen. Dit is afhankelijk van de fabrikant. De meest voorkomende materialen zijn glasvezel en koolstofvezel. 

Het materiaal EVA (rubber) is hard, maar is minder flexibel en zorgt voor minder kracht aan de bal. Als het gaat om duurzaamheid staat dit materiaal wel hoog op de lijst. Je racket zal dus langer goed blijven. EVA is ook het meest gebruikte materiaal voor de kern van padel rackets.

Het materiaal FOAM is zachter dan EVA, waardoor de controle tijdens het spel ietwat afneemt. Daartegenover staat dat dit materiaal veel elastischer is waarbij je meer kracht en snelheid aan de bal kunt meegeven. Vanwege de zachtheid is dit materiaal minder duurzaam en zal dus eerder slijten of stuk gaan. 

Tegenwoordig bestaan er rackets met een kern die bestaat uit zowel EVA als FOAM. Met deze hybride rackets proberen ze de voordelen van beiden materialen te combineren tot een nieuwe oplossing. 

Het is lastig om vooraf te adviseren welke hardheid voor welk niveau geschikt is. Dit zul je zelf moeten ervaren wanneer je speelt. Naarmate je vaker hebt gespeeld en verschillende rackets hebt gebruikt zul je een voorkeur voor hardheid ontwikkelen die bij je spel past.


Frequentie

Hoe vaak ga je spelen? Ga je ook toernooien spelen? Om welke redenen speel je? Als je het bijvoorbeeld leuk vindt om één dag per week met vrienden te spelen, is het een hele andere situatie dan wanneer je vijf dagen per week plus toernooien speelt.

Als je veel speelt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een duurder padel racket van hoge kwaliteit, omdat deze vaak langer meegaan en het helpt je sneller ontwikkelen. Als je echter maar af en toe speelt, merk je niet echt een groot verschil tussen een eenvoudig padel racket en een top padel racket.


Budget

Hoeveel geld kan en wil je uitgeven aan een padel racket? Met een beperkt budget heb je natuurlijk minder opties. Een goed padelracket hoeft echter niet duur te zijn. Er zijn namelijk meerdere modellen die waar voor je geld bieden.


Hoe hard of zacht is een padel racket?

Zachte padel rackets

Als je een beginner bent, kan een zacht padel racket een goede keuze zijn, omdat het je helpt om meer snelheid te krijgen. Als je bijvoorbeeld een schot van de tegenstander aan het net blokkeert of een schot vanaf de achterzijde van het veld slaat, genereert de elasticiteit meer snelheid.

Ook nemen zachte padel rackets trillingen beter op, waardoor ze een goed alternatief zijn voor mensen die blessuregevoeilig zijn.


Harde padel rackets

Ben je een ervaren speler die liever harde padelballen slaat? Kijk dan eens naar harde padel rackets, omdat deze meer kracht genereren. Een goede terugslag met een hogere uitvoersnelheid is het gevolg van het feit dat de bal niet wordt geabsorbeerd door een zacht materiaal.

Hardere rackets zijn niet alleen krachtiger, maar bieden ook betere controle voor spelers met een goede techniek.


De conclusie

Niet ieder racket is geschikt voor elke speler. Iedere speler is uniek, maar heeft wel overeenkomsten. Factoren die bepalen of een padel racket geschikt is voor jou zijn: bladvorm, balans, gewicht, dikte van het blad en het materiaal. Daarnaast zijn er andere factoren die je mee moet nemen in je beslissing om een racket te kopen. Denk bijvoorbeeld aan het niveau (beginner of ervaren) en conditie (fit of blessure gevoelig).

Naarmate we beter worden in padel zullen we meer waarde hechten aan het racket dat je hebt gebruikt. Je kunt er daarom voor kiezen om hetzelfde racket te kopen, maar het is niet onverstandig om de punten hierboven nog eens door te lezen en te kijken of een ander racket meer geschikt is voor jouw speelstijl.

Lees ook ons blogartikel met veel padel tips en tricks om beginnersfouten te voorkomen!


Veelgestelde vragen over Padel racket kopen

Waar op letten als ik een padel racket ga kopen?

Als je van plan bent om een padel racket te kopen dan is het belangrijk om over een aantal factoren na te denken, bijvoorbeeld het speelniveau (beginnend of gevorderd), speelstijl (aanvallend of verdedigend), gewicht, materiaal, bladvorm, budget, balans en frequentie (vaak of weinig spelen). Al deze factoren zijn belangrijk om op te letten voordat je een padel racket gaat kopen.

Hoe lang gaat een padel racket mee?

De fabrikanten geven aan dat een padel racket gemiddeld 12 tot 18 maanden meegaat, voordat deze toe is aan vervangen. Echter, is dit wel afhankelijk van hoevaak je op de padelbaan staat. Hoe vaker je speelt, hoe sneller je padel racket aan vervangen toe is.

Waar is een padel racket van gemaakt?

Een padel racket kan van verschillende materialen gemaakt zijn. De voornaamste materialen die fabrikanten gebruiken is carbon, aluminium, grafiet, glasvezel en zelfs kevlar.