Padel geluidsoverlast: Wat is het probleem?

Wij zijn enorm fan van padel en kunnen er geen genoeg van krijgen. Helaas zit er ook een mindere kant aan deze sport, met name voor de bewoners rondom padelverenigingen. De laatste maanden klagen steeds meer bewoners uit dorpen en steden over het geluidsoverlast door padel.

In dit blogartikel gaan we in op het padel geluidsoverlast probleem en kijken we naar oplossingen!

Waarom klagen omwonenden van padelbanen over geluidsoverlast?

Padel is een geweldige sport die steeds meer aan populariteit wint in Nederland en België. De sport wordt vaak gespeeld op binnen- en buitenbanen, waar spelers het tegen elkaar opnemen op een padelbaan. Hoewel de sport veel plezier kan bieden, kan geluidsoverlast een probleem zijn voor omwonenden van padelbanen.

Omwonenden van padelbanen klagen vaak over geluidsoverlast omdat de banen vaak in de buurt van huizen zijn gebouwd. Dit betekent dat de geluiden die tijdens de wedstrijden worden gemaakt, zoals het geluid van de padelballen die tegen de wanden slaan, geschreeuw en gelach van spelers en de doffe klappen die het padel racket maakt als deze de bal raakt.

Dit kan leiden tot slapeloosheid en stress voor omwonenden, omdat het harde geluid vaak ’s avonds of in de vroege ochtend al plaatsvinden. Ook kan het gedurende de dag storend zijn, omdat bewoners niet in staat zijn om hun eigen activiteiten of rust te genieten.

Padelbaan

Het probleem is dat padel teveel wordt vergeleken met tennis en hierdoor dezelfde richtlijnen heeft gekregen als bij tennis. Dit betekent onder andere dat padelbanen op minimaal 50 meter van woonhuizen af moeten liggen.

Het precieze decibelniveau dat wordt gemeten bij padel varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de baan, het aantal spelers en de afstand tot de omliggende huizen. Gemiddeld wordt er een decibelniveau gemeten van ongeveer 70-75 dB bij padelwedstrijden. In vergelijking met tennis, wordt er een hoger decibelniveau gemeten bij padel. Dit komt omdat de banen van padel kleiner zijn dan de banen van tennis, waardoor de geluiden meer geconcentreerd zijn en het volume hoger lijkt.

Omdat padelbanen kleiner zijn kunnen er ook meerdere naast elkaar worden aangelegd, waardoor het decibelniveau hoger kan uitvallen.


Hoe serieus moeten we padel geluidsoverlast nemen?

De afgelopen jaren zijn er veel padelbanen gebouwd en de groei hiervan lijkt vooralsnog niet te stoppen. Hiermee stijgt ook het aantal klachten en juist daarom is er een speciaal meldpunt opgericht. Afgelopen jaar kwamen er klachten binnen uit meer dan 80 verschillende dorpen en steden. Dit is ongeveer 20% van alle padellocaties waar je momenteel padel kunt spelen. Het is dus wel degelijk een serieus probleem en zal moeten worden opgelost.


De oplossing(en) voor geluidsoverlast door padel

Omdat padel steeds populairder wordt zal er een passende oplossing voor omwonenden moeten komen, zodat ook deze mensen kunnen genieten van rust en plezier in hun eigen omgeving. Hieronder een aantal oplossingen om geluidsoverlast te voorkomen.

Betrek omwonenden bij beslissingen

Praat met de bewoners van de wijken rondom de vereniging en betrek deze bij de beslisslingen die moeten worden genomen. Op deze manier kan de weestand verminderd worden en kunnen ook de voordelen worden besproken. Zo geef je een compleet beeld van de situatie.

Nieuwe richtlijnen voor padel

Het geluidsniveau van padel ligt dus hoger dan bij tennis. In een nieuw voorstel staat dat padelbanen minstens 200 meter van een woonwijk af moet komen te liggen. Momenteel is dit 50 meter. Overigens is dit voorstel nog niet geaccepteerd en wordt er momenteel tussen de KNLTB en de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) besproken wat de mogelijkheden zijn om zo tot een oplossing te komen voor het geluidsoverlast door padel.

Padel binnenbanen bouwen

Momenteel wordt padel veel buiten gespeeld en is de kans op geluidsoverlast groter dan bij padel binnenbanen. Een oplossing is dus het aanleggen van padel binnenbanen. Aan deze oplossing hangen meerdere voordelen. Zo kun je namelijk het hele jaar blijven spelen, ook tijdens de wintermaanden en regenachtige dagen. Daarnaast is de kans op geluidsoverlast een stuk kleiner.

Innovaties op het gebied van materiaal

Padelbaan bouwers zijn tegenwoordig ook op de hoogte van het geluidsoverlast en zijn bezig met onderzoeken hoe zij dit tegen kunnen gaan. Zo kunnen er geluidswanden om een padelbaan heen gebouwd worden of kan de manier van lassen worden aangepast. In de toekomst zullen we vast met nog meer innovaties in aanraking komen.


Conclusie

Geluidsoverlast bij padel kan dus ontstaan door het geluid van de ballen of rackets die de wanden raken, geschreeuw en gelach van spelers en de doffe klappen van de slagen tijdens wedstrijden. Omdat de banen vaak in de buurt van woonwijken zijn gebouwd, kunnen deze geluiden leiden tot klachten van omwonenden zoals, slapeloosheid en stress. De gemeenten, maar ook de padelbaan bouwers moeten daarom maatregelen nemen om geluidsoverlast te minimaliseren en de balans te vinden tussen het genieten van de sport en het respecteren van de leefomgeving van omwonenden.


Veelgestelde vragen over padel geluidsoverlast

Zijn er maatregelen die genomen kunnen worden om de geluidsoverlast te verminderen?

Er kunnen geluidswanden worden aangelegd om het overlast te verminderen. In België heeft een rechter besloten dat er op een sportpark doordeweeks maximaal tot 19:00 gespeeld mag worden en op zaterdag zelfs maar tot 16:00.

Hoeveel decibel produceert een gemiddelde padelwedstrijd?

Bij een padelwedstrijd wordt gemiddeld 70-75 dB gemeten. In vergelijking met tennis ligt dit hoger, wat dus kan leiden tot geluidsoverlast. Dit komt omdat de banen kleiner zijn en er meerdere banen naast elkaar gelegd kunnen worden waardoor het geconcentreerde volume hoger lijkt.