Padel racket testen: waar je op moet letten bij het testen van een padel racket

Voordat je als beginner of gevorderden een nieuw padel racket aanschaft, is het verstandig om een aantal padel rackets te testen. Als beginner zou je bijvoorbeeld eerst een padel racket kunnen huren, zodat je kennis kan maken met padel. Deze padel rackets zijn vaak geschikt voor allround spelers, hebben een ronde vorm en daarom ideaal voor beginners. Tijdens het testen van verschillende padel rackets ga je erachter komen welke racket voor jou het beste is. Hieronder vertellen we je waarop je allemaal moet letten.

Drie verschillende speelstijlen

Tegenwoordig kunnen we padel rackets in drie verschillende speelstijlen indelen. Als je voor jezelf hebt gekozen voor een bepaalde speelstijl, dan vallen er al een aantal padel rackets af waardoor de selectie kleiner wordt. Ons advies is om verschillende padel rackets uit deze categorieën te testen. Op deze manier kom je er namelijk sneller achter wel padel racket voor jou geschikt is.

Controlerende speelstijl

Als een padelspeler op zoek is naar meer controle, dan komen we uit op een rond padel racket. Met controle bedoelen we het perfect kunnen plaatsen van de bal op het veld van de tegenstander. Vaak zien we dat een rond padel racket wordt gekozen door verdedigende spelers. Daarnaast gebruiken ook beginnende spelers vaak een padel racket met een rond bladvorm, omdat ze dus meer controle hebben en de bal gemakkelijker kunnen terugslaan door de grotere sweetspot. Hier vind je de beste ronde padel rackets.

Hybride speelstijl

Zoals bij elke sport ontwikkel je met de jaren een bepaalde speelstijl. Het kan voorkomen dat het padel racket waarmee je begon, niet meer geschikt is voor je huidige speelstijl. Je bent bijvoorbeeld aanvallender gaan spelen, terwijl je oorspronkelijk een verdedigende speelstijl had. Dan is het tijd om eens te gaan kijken naar een traanvormig- of druppelvormig padel racket. Deze padel rackets zijn geschikt voor spelers die zoeken naar een combinatie van controle en power. 

Vanwege deze combinatie is het wel soms lastig om padel rackets te testen. Sommige fabrikanten plaatsen de sweetspot en het gewicht hoger in het racket, waardoor je meer power hebt. Andere fabrikanten leggen de sweetspot en het gewicht meer in het midden van het racket, waardoor je meer controle hebt. Het is dus erg belangrijk om verschillende druppelvormige- of traanvormige padel rackets te testen en te kijken welke balans voor jou geschikt is. Hier vind je de beste traanvormige padel rackets en de beste hybride padel rackets.

Aanvallende speelstijl

Wil je iedere zwakke bal van je tegenstander met power de kooi uitslaan? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een aanvallende speelstijl en raden we je aan om eens een aantal diamantvormige padel rackets te testen. De balans en het gewicht ligt hoog in het padel racket, waardoor je met veel meer kracht kunt slaan. Denk wel goed na of deze soort padel rackets. Je kunt misschien veel harder slaan, maar je levert wel in op controle. De beste diamantvormige padel rackets vind je hier.

Waar kan ik padel rackets testen?

Als het goed is heb je onderhand gekozen voor een bepaalde speelstijl. Je weet dus naar welke soort padel rackets je kunt gaan kijken om het maximale uit je spel te halen. Bij veel padel verenigingen is het mogelijk om padel rackets te testen. Daarnaast kun je tijdens padel training vragen aan je padel trainer of er de mogelijkheid is om een aantal verschillende padel rackets te testen, voordat je deze koopt. Zo kun je tijdens de training met verschillende padel rackets oefenen en voelen wat voor jou het beste is.

Naast speelstijl zijn er nog een aantal andere factoren waar je tijdens het testen van een padel racket op moet letten.

Twee tot drie padel rackets testen per sessie

We raden je aan om twee tot drie padel rackets per test racket sessie te gebruiken. Je hebt namelijk wat tijd nodig om elk padel racket aan te voelen. Daarnaast zou je de verschillen kunnen vergeten als je meer padel rackets te baan op neemt. Kies dus een klein aantal en speel verschillende oefeningen met ieder padel racket.

Gewicht

Er wordt in principe onderscheid gemaakt tussen lichte- en zwaardere padel rackets. Lichte padel rackets adviseren wij spelers als ze padel blessures willen voorkomen of wanneer ze niet heel sterk zijn. Zwaardere padel rackets zijn geschikt voor spelers die een aanvallende speelstijl hebben en de bal graag met veel power naar de tegenstander of zelfs uit de kooi willen slaan. Het nadeel van een zwaarder padel racket is dat de wendbaarheid iets minder is.

Balans

Tijdens de hybride speelstijl hebben we het al kort gehad over de balans van een padel racket. Bij hybride padel rackets kan de balans zich zowel in het midden- als aan de bovenkant van het racket bevinden. Bedenk van tevoren dus goed na welke speelstijl jouw voorkeur heeft en pas je keuze erop aan.

Materiaal / hardheid van het padel racket

Padel rackets kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Een aantal voorbeelden van padel racket materialen zijn: 

  • Carbon
  • Grafiet
  • Glasvezel

Door deze materialen veranderen ook de eigenschappen van een padel racket. Je zult bijvoorbeeld merken dat een padel racket van glasvezel heel anders speelt dan een padel racket van carbon. 

Daarnaast gebruiken fabrikanten ook verschillende soorten rubber voor de kern van een padel racket. Deze type rubbers zorgen ervoor dat een padel racket harder of zachter aanvoelt wanneer je een bal slaat. Daarnaast helpen bepaalde soorten rubber ook bij het dempen van de trillingen tijdens het slaan. Hierdoor kan een padel racket comfortabeler aanvoelen tijdens het spelen. 

Je zou bijvoorbeeld drie verschillende padel rackets kunnen testen, die gemaakt zijn van verschillende materialen, om zo je favoriet er tussenuit te kiezen.

Verschillende padel rackets / padelballen

Er zijn veel verschillende sportmerken die zich bezighouden met padel. In principe staan bij al deze merken de kwaliteit van de producten op nummer één. Echter, zie je bij sommige padel racket merken dat padel niet de volledige focus heeft. Het is een sport die lijkt op tennis en squash, dus mag padel niet ontbreken en doen ze dit erbij.

Voordat je een nieuw padel racket kiest is het belangrijk om te kijken of het merk ook echt focus heeft op padel. Je kunt dit bijvoorbeeld zien op de websites van deze merken. Daarnaast produceren deze merken ook padelballen. Recentelijk onderzochten wij de top 5 beste padelballen die je kunt kopen.

Bekijk hier de beste padel racket merken die je momenteel kunt kopen!

Hoe test je een padel racket?

Je zou padel rackets kunnen testen tijdens een wedstrijdje padel, maar de vraag is dan of het verstandig is om drie verschillende padel rackets te gebruiken. Je wilt eigenlijk voordat je begint met wedstrijden al een geschikt padel racket gevonden hebben.

Het is beter om padel rackets te testen tijdens je training. Wij adviseren je altijd om verschillende padel slagen te oefenen. Sla een forehand, backhand, smash, volley en een service. Voelt het goed aan? Sla dan eens een Bandeja of Chiquita. 

Na de aanschaf van een nieuw racket wil deze natuurlijk voor langere tijd gebruiken. Het is dan ook belangrijk om een padeltas te kopen. Een tas beschermt het racket wanneer deze niet wordt gebruikt.

Bekijk hieronder eens de video van The Padel School om meer te leren over hoe je een padel racket kunt testen: