Padel service techniek verbeteren met deze 3 tips

Bij padel wordt een punt altijd begonnen met een service. Een goede opslag kan zorgen voor een groot voordeel tijdens de rest van de rally. In dit artikel geven we je een aantal padel service tips waarmee jij de opslag kunt verbeteren en het je tegenstander nog moeilijker gaat maken!

Padel service regels

Er zijn een aantal regels die gelden voor de padel service. Het is belangrijk om deze service regels te weten voordat je begint met het verbeteren van je techniek.

  • De voeten moeten altijd achter de servicelijn staan;
  • Voordat je de bal slaat moet deze eerst altijd achter de servicelijn stuiteren;
  • De bal moet altijd onder heuphoogte worden geraakt.

Voor meer padel regels kun je bij een ander artikel van ons terecht. Hier leggen we je alles uit over de regels van padel, bijvoorbeeld over de puntentelling.


Padel service techniek

In deze video krijg je tips om je padel service te verbeteren. Er zijn een aantal veel voorkomende fouten die spelers maken tijdens het serveren. Hieronder bespreken we deze fouten en leggen we je uit hoe je deze kunt voorkomen.

Serveren met spin

Veel spelers proberen een padel service met veel spin naar de tegenstander te spelen. Dit gaat vaak ten koste van de nauwkeurigheid van de bal. Ook zie je bij deze manier van serveren vaak dat de bal het net raakt en het punt verloren gaat. Het is belangrijk om de juiste service techniek snel onder controle te krijgen. Oefen je service daarom regelmatig tijdens padel training! Gebruik bijvoorbeeld pionnen op het veld en richt hierop om je nauwkeurigheid te verbeteren.

Een goede service speel je met een beetje (slice) spin waardoor de bal laag bij de grond blijft en plaats je dicht tegen de glazen wand of juist bij de grenslijn van het servicevak in het midden.

Serveren met snelheid/kracht

Een ander probleem is de bal met teveel snelheid of kracht willen serveren. Vaak wordt de bal hierdoor minder goed in het servicevak van de tegenstander geplaatst, raakt de bal het net of gaat de bal uit. Probeer voor jezelf uit te zoeken hoe hard je de bal kunt slaan zonder dat dit ten koste gaat van de nauwkeurigheid. Een bal plaatsen is veel belangrijker dan een bal hard slaan!

Om de juiste padel service techniek onder de knie te krijgen adviseren we je eerst om de service met slice te leren spelen voordat je harder begint te serveren.


Beter worden in richten en plaatsen

Het nauwkeurig slaan van een service bij padel lijkt één van de grootste problemen te zijn van veel spelers. Met de tips hieronder willen we ervoor zorgen dat je sneller beter wordt in het richten en plaatsen van de bal tijdens een service.

Open houding

Probeer altijd een open houding aan te nemen en houd je armen op de juiste plaats. Op deze manier hoef je alleen maar de bal te laten vallen en kun je de bal direct slaan met een compacte swing zonder tijd te verliezen aan de voorbereiding van de service. Hierdoor verbetert automatisch ook de nauwkeurigheid van je service.

Neem de tijd

Als je eenmaal klaar staat en je de bal wilt gaan slaan. Haal dan eerst eens diep adem en neem de tijd om te kijken of je teamgenoot klaar staat en waar de tegenstanders op het veld staan. Richt vervolgens op een plek in het servicevak van je tegenstander en probeer de bal hier naartoe te slaan. Door tijd te nemen zul je de bal beter kunnen plaatsen.

Probeer de richting en snelheid van je opslag regelmatig te veranderen om je tegenstander te verrassen. Probeer bijvoorbeeld het volgende:

  1. Serveer naar de backhand;
  2. Serveer naar de forehand;
  3. Serveer naar het midden van het veld;
  4. Probeer een backhand service.

Let goed op met welke padel service variant je tijdens een wedstrijd punten wint tegen welke tegenstander, zodat je deze kunt gebruiken wanneer je het punt echt nodig hebt. Gebruik tijdens de service de zijmuur om het je tegenstander lastiger te maken. Ga op zoek naar een return die gemakkelijk is om te volleren.

Gebruik de eerste en tweede service

Vaak zien we een enorm verschil tussen de eerste en tweede service van padelspelers. De eerste service wordt met enorm veel lef en risico geslagen, terwijl de tweede service zacht en in het midden van het servicevak wordt geplaatst.

Probeer altijd om een consistente eerste en tweede service te spelen om het je tegenstander niet te gemakkelijk te maken. De sleutel voor succes is om je padel service techniek te verbeteren door veel te trainen.

Bij padel kan het zijn dat je vaak moet slaan voordat je een punt wint. Het is daarom een goed idee om tijdens het spelen slechts één bal te gebruiken bij je opslag in plaats van een tweede bal in je zak te houden. Het kan namelijk voorkomen dat deze bal tijdens een smash uit je zak valt en dan moet er officieel een let worden gespeeld. Leg daarom de andere ballen bij het net aan de zijkanten dicht bij de paal.

Ben je op zoek naar meer padel tips? Wij schreven recentelijk een artikel met 20 gouden tips om beter te worden in padel!


Tactiek: Serve & volley

Probeer na de padel service altijd aan te sluiten bij je partner aan het net. Hiervoor heb je ongeveer drie tot vier stappen voor nodig. Ren niet als een gek naar het net in de hoop de bal onderweg snel te kunnen slaan. Zodra de tegenstander de bal retourneert, vertraag je de voortgang naar het net en bereid je jezelf voor om de bal terug te slaan door een volley. Vergeet hierbij niet de split-step. Hierdoor kan je gemakkelijk de bal van richting veranderen, met name als je tegenstander een lob speelt.

Raak de volley laag en plaats de bal diep bij de servicelijn in het midden. Je kunt ook direct naar de voeten van je tegenstander proberen te slaan. Direct hoeken kiezen is riskant, omdat je het hekwerk kunt raken en ruimte creëert voor de tegenstander om de bal langs je heen te spelen.

Probeer niet direct het punt te winnen bij de eerste volley, maar houd wel druk. Concentreer je op het spelen van een diepe volley en de stuit van de bal na de volley. Zorg ervoor dat als de bal voor de eerste keer stuitert, deze laag blijft. Zo maak je het de tegenstander nog moeilijker.

Door niet naar het net te gaan zal de tegenstander het voordeel krijgen tijdens het spel. Ze zullen waarschijnlijk in de ruimtes tussen jou en je parter spelen en hierdoor gemakkelijker het punt winnen. Claim altijd de positie aan het net!


Service retourneren

Raak de bal laag en zorg dat de bal koste wat het kost goed terug in het veld van de tegenstander. Sla de bal terug naar de tegenstander die serveerde, omdat deze onderweg is naar het net zal het moeilijker zijn om direct te volleren. Probeer een bal te slaan waarbij je tegenstander de bal moet volleren onder de hoogte van het net. Sla dus een return op de voeten van je tegenstander.

Een andere keuze is het spelen van een lob, waardoor je tegenstander terug moet naar de achterzijde van het veld. Dit is ook erg effectief en aan te raden tijdens de return.

Tip: Bewaar padelballen altijd op een goede plaats, zoals een padeltas. Zorg ook dat de temperatuur van de plek waar je padeballen bewaard niet vaak veranderd. In een tas kun je ook altijd een aantal spullen bewaren, zoals je padelschoenen. Zo hoef je niet steeds alles bij elkaar te zoeken!


Veelgestelde vragen over de padel service

Hoe serveren bij padel?

De beste padel service speel je met slice spin waardoor de bal laag bij de grond blijft en raakt de glazen wand aan de zijkant van het servicevak. Door de spin stuitert de bal laagvan het glas waardoor het voor de tegenstander moeilijker wordt om de bal terug te slaan. Je kunt er ook voor kiezen om de bal dichter langs de middenlijn te serveren. Deze service variant kan je tegenstander op het verkeerde been zetten en geeft jou de kans om het punt af te maken.

Hoe verbeter ik mijn padel service?

Serveer met een beetje spin en plaats de bal in het servicevak van je tegenstander. Sla de bal niet te hard en kijk altijd eerst goed naar de positionering van je tegenstanders. Richt op een plek waar je het de tegenstander moeilijk kan maken. Sluit vervolgens aan bij het net om een zwakke return af te maken.