Padel Tactiek: De beste tactieken om een wedstrijd te winnen

Als je eenmaal wat ervaring hebt opgedaan is het tijd om te werken aan je padel tactiek. In deze blog kijken we naar tactiek en strategie op de padelbaan. We gaan het hebben over de service, de volley en hoe je deze samen gebruikt. Daarnaast bespreken we de positie op de padelbaan, aanvallende tactieken, defensieve tactieken, de lob, de smash, de switch, formaties, communicatie en warming-up. Wij gaan in op de beste padel tactieken.

Serveren

De service is één van de belangrijkste padel slagen van het spel. Dit is het enige moment waarin je de volledige controle hebt over een slag. Om effectief te zijn, moet de service gelijk een voordeel opleveren voor jou en je partner. Aangezien je twee keer mag serveren geven we je als tip mee om de eerste service agressief te slaan en de grenzen op te zoeken. Bij een tweede service kan je ervoor kiezen om veilig op te slaan.

Ga in het midden achter de servicelijn staan. Houd de padelbal vast met je hand naar beneden. De back-swing begint hoog. Het is hierbij belangrijk om de elleboog omhoog te krijgen om zo meer spin te genereren. De bal wordt vervolgens op heuphoogte geslagen, met een neerwaartse versnelling van het padel racket slice je de bal, waardoor snelheid en zware onderspin ontstaat die de bal laag boven het net en ook laag na het stuiteren houdt. Houd er rekening mee dat als je de bal lager dan middelhoogte raakt, je service mogelijk minder effectief is.

Bekijk hier meer padel service tips!

Hoe sla ik een goede volley aan het net

Als je aan het net staat en je ziet dat de tegenstander zich klaarmaakt om een bal te slaan, maak dan kleine pasjes met je voeten en als de tegenstander de bal raakt, doe je de split-step en sla je de volley. 

De volley moet diep rond de servicelijn worden geplaatst en moet met veel onderspin geslagen worden. Gebruik je kracht om de bal met onderspin te slaan, zodat de bal na de tweede stuiter niet omhoog komt. Hiermee maak je het de tegenstander erg moeilijk de bal terug te slaan.

Positie op het veld

De juiste positie op het veld is achter de servicelijn, ongeveer een meter van de lijn. Veel spelers spelen te dicht bij de servicelijn waar de bal normaal gesproken hoort te stuiteren. Ook staan veel spelers te ver van de achterwand. Deze wand is “je vriend” zolang je er ongeveer een uitgestrekte arm en racketlengte van verwijderd bent. Buig je benen, naar beneden te gaan en je padelracket vroeg terug te brengen. Door je benen te spreiden, kan je gemakkelijk naar beneden te gaan. Gebruik daarbij kleine stapjes om je positie op het veld aan te passen.   

Het is belangrijk om uw benen te buigen, naar beneden te gaan en de padel vroeg terug te brengen. Door de benen te spreiden, kunt u gemakkelijker naar beneden gaan. Gebruik kleine stapjes om uw positie aan te passen.

Bekijk meer padel tips in ons blogartikel voor beginners!

Padel tactiek: aanvallende tactieken

Overweeg een schot door het midden (of een opslag door het midden) waardoor je tegenstander weg moet lopen van zijn positie in de hoek. Terwijl hij naar het midden beweegt, wees voorbereid om de bal terug naar zijn hoek te slaan. Door deze tactiek zal hij moeite hebben met het slaan van een lob (of wellicht helemaal geen lob kunnen slaan). Dit is een goed moment om naar het net te lopen en het punt te winnen. Deze manier van spelen kan je veel punten opleveren. Probeer het tijdens je service, maar ook tijdens een punt. Ren naar het net, nadat je een bal naar het midden hebt geslagen om vervolgens de bal in de hoek te kunnen volleren.

Positioneren aan het net

Ga naar het net als je tegenstander een een korte bal speelt. Bijvoorbeeld: als je een korte opslag retourneert, ren naar de bal, raak deze tijdens het stijgen en loop verder naar het net. Je partner moet je ook volgen. Een korte bal is een bal die dichtbij het midden van het serveervak ​​landt.

Volleren vanuit het achterveld

Soms kun je proberen om vanaf de servicelijn te volleren in plaats van de bal tegen de achterwand te laten stuiteren. Dit vereist een snellere reactie van je tegenstander aan het net.

Lob vanuit een volley

Wanneer je het net nadert en de tegenstander de bal naar je toe volleert, sla dan een lob over hem heen in plaats van een volley. Je tegenstander krijgt daardoor niet genoeg tijd om zich voor te bereiden op de smash.

Het spelen van een dropshot / dropvolley

Probeer geen dropshot te slaan wanneer een bal met veel under-spin. Deze zal namelijk de neiging hebben om op je blad dood te liggen, waardoor deze niet over het net komt. De dropshot is het meest effectief tegen topspin schoten. Dit type spin helpt bij het uitvoeren van je dropshot. Maak contact met de bal met een hakactie, alsof je hout hakt.

Eenvoudig verdedigen

Als je verdedigt, staan ​​je tegenstanders natuurlijk aan het net. Het doel hier is om tijdens het punt te hopen op een hoog stuiterende bal waarmee je een goede diepe lob kunt spelen. Hierna verplaatsen jij en je teamgenoot naar het net waar je het punt probeert af te maken.

Je doel bij deze tactiek is altijd om het net te veroveren. Hoe simpel dit ook is, in de praktijk willen we, als we de hoge stuiterende bal krijgen, deze naar de netspeler slaan of proberen ze te passeren. Het spelen van eenvoudige ballen levert echter minder fouten op en win je meer punten mee.

Padel tactiek: defensieve tactieken

Een lage bal door het midden is één van de meest veilige en effectieve schoten tijdens een rally.

Deze is namelijk moeilijk om te volleren en kan ook verwarring veroorzaken over welke van de spelers de volley moet gaan slaan. Op een laag schot zullen tegenstanders over het net moeten volleren, wat je een goede kans geeft op nog een goed schot, of om ze te lobben en de positie aan het net te claimen.

De bal langs de zijkanten spelen is riskant en, tenzij je een zeer gevorderde speler bent, is de kans groter dat je de bal tegen het hek aan slaat.

Als je vanuit de achterkant verdedigt en de tegenstanders staan bij het net, probeer dan naar de backhand van je tegenstander te spelen. De backhand volley is namelijk moeilijker af te maken. Probeer de speler bij het net te laten volleren naar verschillende kanten. Als je alle schoten op zijn forehand slaat, zal hij deze slag elke keer proberen te  perfectioneren totdat hij het punt wint.

De beste padel tactiek is een lob gevolgd door een laag schot naar de voeten, totdat je de bal over zijn bereik kunt krijgen, waardoor jij en je medespeler kunnen overschakelen van verdediging naar aanval.

Verdedigen met de Chiquita

Dit is een verdedigende slag vanuit het achterveld om de aanvallende druk te verminderen en je in staat te stellen over te gaan op een verrassingsaanval. Het is een langzaam, kort schot die net over het net komt met de bedoeling dat de tegenstander de bal moet volleren van de grond naar de bovenkant van het net. Terwijl je de bal raakt, begin je voorwaarts te bewegen en terwijl je tegenstander de bal omhoog slaat, ben je in positie om de bal af te maken aan het net. Je tegenstander kijkt namelijk naar beneden om de lage volley te raken. Als hij omhoog kijkt is hij te laat met het reageren op een volgende volley of smash.

De Chiquita is meestal gericht op de voeten van je tegenstander of om het veld breed te maken, met een langzamer tempo om te voorkomen dat je het zijhek raakt. Je kunt topspin, een flatshot of een under-spin gebruiken. Als je topspin gebruikt, vergeet dan niet dat je een dropshot kunt verwachten. Topspin maakt het namelijk gemakkelijker om een ​​dropshot te slaan. Zorg ervoor dat je laag blijft om ervoor te zorgen dat de bal ook laag blijft. Als je je benen omhoog duwt, kun je de bal te hoog optillen en zal je tegenstander een gemakkelijkere volley hebben.

The Half Volley (beter bekend als de Botepronto)

Het komt vaak voor dat de bal bij het verdedigen laag bij de voeten wordt teruggeslagen. Bij tennis staan spelers vaak achter de baseline, waarbij de bal vaker voor de speler stuitert. Bij padel bevindt de speler zich echter in de baan en zullen veel schoten dus “half volleys” zijn. Het is belangrijk om je knieën te buigen terwijl je je padelracket snel naar beneden brengt, zonder een achterzwaai te maken. Sla de bal kort na de stuit naar voren en duw je lichaam vooruit. Het idee van deze bal is om deze kort achter het net te laten landen. Als je de bal net iets achter je raakt, zal de bal omhoog vliegen en hebben de tegenstanders een gemakkelijke volley. Dit wil je dus voorkomen.

Verdediging achter de servicelijn

Bij het verdedigen is het belangrijk om achter de servicelijn te blijven en niet vooruit te lopen, omdat je anders in een open stuk terecht komt. Blijft dicht bij de achterwand. Heb geduld, maar blijf niet van achteren slaan, anders loop je veel meer risico dan de tegenstanders aan het net. Onthoud de “KISS” tactiek. Je hoopt op een korte bal of een bal die je kunt lobben. Bij het slaan van een goede lob beweeg je naar het net en probeer je de aanval over te pakken door het punt te maken. Één van de meest onderschatte tactieken is het spelen van de hoge lob. Een hoge en diepe lob dwingen je tegenstanders namelijk om terug te bewegen naar de servicelijn, waardoor jullie team het net kan veroveren. Een belangrijke padel tactiek om te onthouden.

Gebruik de lob

De lob is niet alleen een verdedigende slag. Wanneer je een goede lob speelt en deze over de netspelers achter de servicelijn valt is er de mogelijkheid om het net over te pakken en aan te vallen. De tegenstanders worden nu geforceerd om te verdedigen vanuit het achterveld en zullen wellicht proberen weer een lob te spelen om vervolgens weer het net over te nemen. Er zijn drie opties wanneer een je tegenstanders een lob spelen en jij aan het net staat:

  1. De lob is te kort. Je kunt deze afstraffen door een krachtige smash;
  2. De lob is diep, maar niet buiten je bereik. In dit geval kun je de “Tray Smash” gebruiken om de druk aan het net hoog te houden;
  3. De lob is diep en buiten je bereik. Als de bal buiten je bereik is, luister dan naar de instructies van je partner over wat je tegenstanders doen terwijl je terug rent om de bal terug te slaan. De kans is groot dat de tegenstanders het net hebben overgenomen. In dit geval is de meest redelijke slag een lob.

Een lob over de linkerkant van de tegenstander is het meest effectief, omdat hij om zijn linkerkant moet rennen, waardoor hij zijn slag mogelijk verkeerd inschat. Bovendien, als hij geen tijd heeft om de bal te raken, kan hij worden gedwongen om een ​​backhand-smash te gebruiken, wat meestal minder effectief is.

Als je een hoge lob slaat en je tegenstander bereid een smash voor, loop dan voorzichtig en snel richting het net via de zijkant. Zorg ervoor dat het midden van het veld open blijft. Na een lange, hoge stuiter van de achterwand, heb je wellicht de mogelijkheid om de bal gemakkelijk af te maken

Naar het net opkomen na een lob

Als je goed kunt volleren, probeer dan het net op te zoeken na een lob. Deze padel tactiek is statistisch gezien het meest succesvol en wint de meeste punten.

De lob over je partner

Wanneer er een lob over je partner wordt gespeeld is het belangrijk om te communiceren en te roepen wat de tegenstander doet. Je partner kijkt namelijk richting de achterwand en kan om deze reden niet weten wat het andere team doen.

  • Als ze allebei naar het net komen: zeg ‘beide omhoog’
  • Komt alleen zijn man naar het net? Zeg “de jouwe”
  • Komt alleen jouw man naar het net? Zeg “van mij”

Kijk zelf nooit achterom naar je partner die de lob terugslaat. Blijf vooruit kijken en merk op wat je tegenstanders gaan doen en breng je partner hiervan op de hoogte.

Tip: De juiste padel tactiek is hier om je partner te volgen naar achteren. Als hij rent om een ​​lob terug te slaan, blijf dan niet bij het net, anders word je misschien het slachtoffer van een smash. Je zult merken dat de professionals meestal niet meelopen met hun partner. Ze blijven aan het net, omdat ze zeker weten dat hun partner de bal goed zal terugslaan.

The Full Power Smash

Er moeten een paar overwegingen plaatsvinden voordat je een krachtige smash slaat. Als je dicht bij het net staat, gebruik dan een krachtige smash. Probeer de bal hoog van de achterwand te laten stuiteren en terug in jouw kant van het veld te laten landen. Als je denkt dat dit niet lukt of je kunt de bal niet uit het veld slaan, dan is een smash misschien de verkeerde keuze.

Als je dichter bij de servicelijn staat en de bal wilt smashen is het effectiever om een bandeja te slaan. Het doel is om druk te houden en aan het net te blijven. Dit type smash houdt de bal laag nadat deze tegen de achterwand stuitert. Als je voor kracht kiest kan de bal hoog van de achterwand naar het net terugkomen en kan de bal gemakkelijk worden afgemaakt door je tegenstander.