Verschillende padel competities in Nederland

Het is mooi om te zien hoe padel tennis in Nederland terrein aan het winnen is. Er zijn tegenwoordig meer dan 150 padelbanen en de teller loopt nog steeds op. Daarnaast begint Nederland ook serieus mee te doen op internationaal niveau. Met een officiële padel competitie voor heren en dames begint ook padel mee te doen met andere populaire sporten in Nederland. In deze blog gaan we verder in op de Nederlandse padel competitie, padel tennis in Nederland en een aantal Nederlandse padel ambassadeurs.

Padel wint terrein in Nederland

Aan het begin van deze eeuw was padel nog compleet onbekend in Nederland. Intussen schieten er padelbanen als paddenstoelen uit de grond en kun je haast overal in Nederland wel spelen. De sport is over komen waaien uit Latijns- en Zuid-Amerika en word daar al op hoog niveau gespeeld.

Voetbaltrainer Guus Hiddink was één van de eerste bekende Nederlanders die een padelbaan in 2006 op het PSV-trainingscentrum liet bouwen en liet zien waarom padel tennis potentie had om Nederland te veroveren. In Nederland wordt er een oogje in het zeil gehouden door de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond) en zijn er meer dan 150 padelbanen geregistreerd. 

Officiële padel competitie in Nederland

Er worden al vrij regelmatig padel toernooien georganiseerd op verschillende verenigingen in Nederland. Vaak zijn dit open toernooien en mag iedereen zich inschrijven om mee te doen. Omdat de belangstelling in padel steeds groter wordt, is er besloten om verschillende officiële Nederlandse padel competities te starten.

In een padel competitie vorm je een team en neem je het op tegen teams van andere verenigingen. Tijdens deze competitie leer je enorm veel en krijg je steeds meer ervaring. Er zijn een aantal verschillende padel competities om je voor aan te melden in Nederland.

Triple Double padel competitie

Het team bestaat uit drie spelers waarbij elke speler 2 wedstrijden speelt tegen een ander team.

Voorjaarscompetitie

De voorjaarscompetitie bestaat uit teams van vier spelers die spelen in de vrijdagavond padel competitie, zaterdag padel competitie of de zondag padel competitie. Je speelt hier tegen andere padelverenigingen.

KNLTB padel competitie

Hierin spelen de beste Nederlandse padelspelers en kun je promoveren of degraderen naar een hogere of lagere klasse. Zo speel je altijd tegen tegenstanders van hetzelfde niveau.

Bekende Nederlandse padelspelers

Het is natuurlijk logisch dat Latijns- en Zuid-Amerikaanse landen voor liggen op het gebied van padel. Deze competities spelen op een hoger niveau ter vergelijking met de Nederlandse competitie. Daarnaast zie je ook dat het grootste deel van de WPT-tour bestaat uit spelers met een Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse achtergrond. Toch zijn er verschillende Nederlandse ambassadeurs die bezig zijn om padel in Nederland steeds bekender en populairder te maken. 

Bram Meijer heeft een eigen padelschool en speelt vaak op internationale toernooien en in competities. Daarnaast is hij bezig met opleidingen en werkt hij met de KNLTB. Uiteraard woont hij in Spanje, het land waar padel groot is geworden.

Uriël Maarsen is een Nederlandse professionele padelspeler die regelmatig deelneemt aan toernooien en promoot daarnaast actief padel in Nederland.

Tess van Dinteren vertegenwoordigt Padel Nederland op het EK en WK. Daarnaast geeft zij voornamelijk trainingen in Brabant. Nederlands kampioene (in de hoofdklasse) Milou Ettekoven is een andere ambassadrice die Padel Nederland vertegenwoordigd en geeft daarnaast trainingen aan junioren en senioren. 

Het is mooi om te zien hoe padel steeds populairder wordt in Nederland. Het is belangrijk voor de sport dat meer en meer nieuwe Nederlandse ambassadeurs opstaan en padel bekender maken, zodat meer talent kan gaan toetreden in buitenlandse competities en wij op termijn gaan concurreren met Latijns- en Zuid-Amerikaanse spelers.