Wat is padel tennis: En waarom is deze sport zo ongekend populair?

Padel is momenteel één van de snelst groeiende sporten ter wereld. Maar wat is padel tennis nou eigenlijk en waarom is deze sport de laatste jaren zo ongekend populair aan het worden in Nederland en België? Wij leggen je alles uit over deze dynamische racketsport en helpen je graag als je van plan bent om te beginnen met padel. Laten we snel beginnen! 

Wat is padel of padellen?

Padel wordt vaak gezien als een mix tussen tennis en squash. Twee racketsporten die al jarenlang door veel spelers beoefend worden. Padel is een relatief jonge sport die snelle actie combineert met veel plezier. Het is een geschikte sport voor mensen van alle leeftijden en niveaus. Je kunt namelijk ook veel punten winnen dankzij de juiste strategie en tactiek in plaats van pure kracht.

Het grootste verschil met tennis is dat je bij padel vaak nog een tweede kans krijgt doordat je in een kooi speelt met glazen wanden en hekwerk. Bij een niet afgemaakte smash van je tegenstander komt de bal namelijk gewoon terug van de wand en kun je de bal weer terugslaan. Dat is het mooie aan padel als sport!

Padel wordt voornamelijk gespeeld in dubbelspel op een officiële padelbaan. Een padelbaan is qua formaat één derde van de grootte van een full-size tennisbaan. Het spel is gemakkelijk te leren, waardoor deze racketsport geschikt is voor iedereen. Je zult waarschijnlijk wel even moeten wennen aan het racket en het gebruik van de glazen wanden, maar na een tijdje spelen raak je er zo aan gewend.

De officiële naam van deze sport is padel. Je spreekt het uit als pá-del. Toch wordt de sport ook wel eens anders genoemd, zoals padel tennis, paddle tennis en zelfs pedel. Je zult het volgende in de toekomst waarschijnlijk veel vaker gaan horen: “Ik ga even padellen!”.

Een indruk krijgen van deze dynamische sport? Bekijk hieronder een aantal geweldige punten uit de World Padel Tour.


Verschil tussen padel en tennis

Naast het verschil in afmetingen van het speelveld, de glazen wanden en het hekwerk, zijn er nog een aantal grote verschillen op te noemen. Zo speel je met een speciaal padel racket en padelballen en adviseren we je ook te kijken naar goede padelschoenen. Deze spullen zijn speciaal gemaakt voor padel, zodat je optimaal kunt presteren.

Padel wordt op competitief niveau alleen in dubbelspel gespeeld. Enkelspel bestaat wel, maar officiële wedstrijden worden alleen met vier spelers gespeeld. Vaak wordt padel enkelspel gespeeld om te trainen en de techniek te verbeteren.


Geschiedenis / oorsprong padel

Het onstaan – Mexicio, 1969

Padel tennis vindt zijn oorsprong in een niet zo populaire variant genaamd platform tennis.

Enrique Corcuera besluit in 1969 om de squashbaan in zijn huis in Acapulco (Mexico) aan te passen met elementen van platform tennis en zo onstaat “Paddle Corcuera”. Hij wordt ook wel beschouwd als dé uitvinder van padel.

Enrique’s Spaanse vriend Alfonso van Hohenlohe-Langenburg probeert deze nieuwe uitvinding bij Enrique thuis en wordt meteen verliefd op de sport. Meteen daarna besluit hij om de eerste twee padelbanen te bouwen bij een club in Marbella (Spanje), dit was 1974. Zo is padel in Spanje ontstaan.

Toch heeft Alfonso enkele wijzigingen van de originele ontwerpen van Enrique aangebracht om het spel concurrerender te maken. Ondertussen voelt Julio Menditeguy, een Argentijns lid van Alfonso’s Tennisclub in Marbella, in 1975 dezelfde passie en besluit hij de sport naar Argentinië te importeren en groot te maken.


De hype – Spanje, 2000

Sinds de eerste rechtbanken in Spanje, duurt het bijna 25 jaar voordat padel tennis zich over heel Spanje uitstrekt. Aan het begin van de jaren 2000 zijn er meer dan 500 padelclubs en veel Spaanse hotels hebben enkele padelbanen tot hun beschikking.

In 2005 is padel al aardig gevestigd in Spanje met meer dan 1000 clubs. Op dat moment besluiten de belangrijkste padel verenigingen samen om een internationaal kampioenschap op te richten dat volledig in Spanje wordt gespeeld. Dit is het begin van de Padel Pro Tour, die duurde tot 2012.

Vooral sinds 2010 is deze sport constant aan het groeien en verspreid zich over de hele wereld en wordt het nu voor veel mensen beschouwd als de snelst groeiende sport ter wereld.


Wereldwijd – 2013

Op professioneel gebied is de World Padel Tour in 2013 opgericht als het belangrijkste, meest prestigieuze en professionele padel kampioenschap ter wereld ter vervanging van Padel Pro Tour, waarbij de padel-elite over de hele wereld aan deelneemt, het equivalent van ATP & WTA voor Tennis.

Dit nieuwe kampioenschap sinds 2014 omvatte toernooien buiten Spanje en reisde naar Andorra, Argentinië, Monaco, Portugal, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten.

De World Padel Tour heeft momenteel een internationale ranglijst van beste mannelijke en vrouwelijke spelers. Het bestaat uit +/- 15 to 20 toernooien per jaar plus een laatste Master Series aan het einde van elk seizoen.


Padelbaan

Een padelbaan is 10×20 meter en omgeven door glazen wanden en metalen omheining. Het hoogste deel van de muren is 4 meter en het laagste 3 meter. De baan is gescheiden door een net met een maximale hoogte van 88 cm in het midden en 92 cm aan de zijkanten.

Lees meer over de specificaties, de kosten en het aanleggen van een padelbaan bij uw vereniging!

Padelbaan

Padel regels

Het is gemakkelijk om te beginnen met padellen. Er zijn veel overeenkomsten met de tennisregels, maar ook enkele verschillen die je even moet weten. Meer over regels van padel vind je in een ander artikel!

Toch willen we je hier een aantal basis regels meegeven:

  • Padel wordt met twee teams van twee personen gespeeld;
  • Padel gebruikt hetzelfde puntentelling systeem als tennis;
  • Elk punt wordt gestart met een onderhandse opslag. De serveerder stuitert eerst de bal en raakt hem vervolgens onder zijn middel;
  • Je krijgt twee pogingen om te serveren;
  • De bal mag maar één keer op eigen speelhelft stuiteren en ook maar één keer worden geraakt;
  • De bal moet altijd eerst de grond van de tegenstander raken voordat deze de glazen wand of het hekwerk raakt. Anders is de bal uit;
  • Het is toegestaan om de bal terug te spelen via een glazen wand op eigen speelhelft.

Verschillen in puntentelling

Bij padel wordt er best of drie of vijf sets gespeeld, waarbij elke set uit zes games bestaat.

Je telt 15, 30, 40 en vervolgens wint een team een game. Een game moet gewonnen worden met twee punten verschil. Het “Gold Point” is kort geleden geïntroduceerd in competitie wedstrijden. Het betekent dat een game met een score van 40-40 door een beslissend punt zal eindigen. Bij amateurwedstrijden is deze regel niet verplicht.

Om een set te winnen moet je zes games winnen met minimaal twee games verschil. Als de score 5-5 is, speel je verder tot de zeven. Bij een score van 6-6 wordt er een tiebreak gespeeld. Bij een tiebreak speel je tot de zeven punten en moet gewonnen worden met minimaal twee punten verschil.


Padel rackets

Een padel racket heeft geen snaren en is gemaakt van een composietmateriaal met een gatenpatroon. De standaard dikte van een racket is 38 mm en heeft een veiligheidskoord aan het grip dat verplicht is om te gebruiken tijdens een wedstrijd.

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van een racket, raden we je ons artikel aan waarin we je een stappenplan geven over hoe je een nieuw padel racket kiest.

Adidas RX30 (Round) - 2021 padel racket

Padel racket bladvormen

Er zijn hoofdzakelijk drie verschillende padel racket bladvormen. Alle vormen hebben speciale kenmerken met voor- en nadelen.

Ronde padel rackets

Padel rackets met een ronde vorm zijn geschikt voor beginners, omdat ze over het algemeen gemakkelijk te hanteren zijn en je minder fouten maakt.

Diamantvormige padel rackets

Diamantvormige padel rackets zijn geschikt voor meer gevorderde spelers omdat ze juist moeilijker te hanteren zijn. Ze bieden minder controle, maar je kunt wel met meer power slaan.

Traanvormige padel rackets

Spelers die op zoek zijn naar een goede balans tussen kracht en controle kiezen voor een druppelvormig padel racket. Ze zijn over het algemeen iets makkelijker te bespelen dan diamantvormige padel rackets en spelen met meer kracht dan de ronde padel rackets.


Padelballen

Een padelbal ziet eruit als een tennisbal, maar is zachter omdat hij een lagere druk heeft.

Padelballen verliezen na een tijdje hun druk en moeten relatief vaak worden vervangen afhankelijk hoe vaak je ermee speelt. De ballen worden bijvoorbeeld na elke zeven games in de World Padel Tour voor heren vervangen. We raden je altijd aan om te padellen met daarvoor speciaal gemaakte padelballen.

Dunlop Team Padel ballen

Wil je nieuwe padelballen kopen? Wij deden onderzoek naar de beste padelballen van dit jaar! Denk hierbij ook aan de aanschaf van een goede padeltas!


Padelschoenen

Padel is een sport met veel korte en snelle bewegingen. Het gebruik van het juiste type schoenen is erg belangrijk. Voor de eerste paar keer dat je padel gaat spelen, kun je een paar normale training schoenen gebruiken. Als je van plan bent om regelmatig te padellen, moet je investeren in padelschoenen om het risico op padel blessures te verminderen.

Drop Shot Zapatilla MYLAR XT padel schoenen

Padelschoenen hebben vaak een visgraatpatroon dat voor de nodige grip zorgt. Daarnaast bieden ze meer stabiliteit dan bijvoorbeeld hardloopschoenen.

Omdat de vorm en constructie verschillen, raden we je aan een paar verschillende padel schoenen te proberen om de juiste pasvorm te vinden. Lees ook onze padel gids voor de beste padel schoenen van 2022 voor extra tips!


Padel toernooien

In 1991 werd de International Paddle Federation opgericht en in 1992 werden de eerste wereldkampioenschappen gehouden in Madrid en Sevilla.

In 2005 werd de Padel Pro Tour opgericht, de eerste professionele tour in padel. Vervolgens werd de tour in 2013 omgezet naar de World Padel Tour, die tegenwoordig over de hele wereld wordt gespeeld.

Naarmate padel groeit, organiseren meer landen hun eigen professionele tours. Het is ook mogelijk om toernooien voor amateurs te vinden bij de plaatselijke padelclubs.


Padel tennis – veelgestelde vragen

Wat is padel?

Padel is een mix tussen squash en tennis en wordt gespeeld op een padelbaan. Een baan met glazen wanden en een metalen omheining. Padel is een sociale sport en is geschikt voor alle leeftijden en niveaus.

Wat is het verschil tussen padel en tennis?

Het verschil tussen padel en tennis is in eerste instantie het speelveld. Padel wordt gespeeld op een padelbaan met glazen wanden en hekwerk. Daarnaast zijn er verschillen in rackets, schoenen en ballen. Padel wordt alleen competitief gespeeld in dubbelspel en geen enkelspel.

Wat is een padelbaan?

Een padelbaan is 10×21 meter en omgeven door glazen wanden en metalen omheining. Het hoogste deel van de muren is 4 meter en het laagste 3 meter. De baan is gescheiden door een net met een maximale hoogte van 88 cm in het midden en 92 cm aan de zijkanten.

Wat is een padel racket?

Een padel racket is niet hetzelfde als een tennisracket. Een padel racket heeft namelijk geen snaren en is gemaakt van een composietmateriaal met een gatenpatroon. Padel rackets hebben een ronde, diamant-, of druppelvorm.

Wat zijn padelballen?

Een padelbal ziet eruit als een tennisbal, maar is zachter omdat hij een lagere druk heeft. Hierdoor moet een padelbal vaker vervangen worden. Op amateurniveau kan je vaker met dezelfde padelballen spelen.

Wat zijn padelschoenen?

Padel tennis is een sport met veel korte en snelle bewegingen. Het gebruik van het juiste type schoenen is erg belangrijk. Goede padel schoenen zorgen voor grip, stabiliteit en ondersteuning.