Wat is padel tennis: En waarom is deze sport zo populair?

Wat is padel? Padel (of padel tennis) is momenteel één van de snelst groeiende sporten ter wereld. Ook in Nederland en België is padel een sport die de laatste jaren ongekend populair is geworden. We leren je alles wat je moet weten over deze sport en hoe je eraan kunt beginnen. Laten we snel beginnen!

Wat is padel?

Padel (of padel tennis) wordt vaak gezien als een mix tussen tennis en Squash. Het is een relatief jonge racketsport die snelle actie combineert met veel plezier. Het is een geschikte sport voor alle leeftijden en vaardigheden. Punten worden namelijk vaker gewonnen door een goede strategie dan door pure kracht.

Padel wordt voornamelijk gespeeld in dubbelspel op een baan met glazen wanden en hekwerk. Een padelbaan is een derde van de grootte van een full-size tennisbaan. Het spel is gemakkelijk te leren, waardoor het geschikt is voor iedereen ongeacht leeftijd of niveau.

De juiste naam is padel, maar de sport wordt ook wel paddle tennis of padel tennis genoemd. Vaak horen we iemand ook wel zeggen: “Ik ga even padellen!”

Bekijk hieronder enkele geweldige padel rally’s!


Geschiedenis van padel tennis

Mexico – 1969

Padel tennis vindt zijn oorsprong in een niet zo populaire variant van tennis genaamd Platform Tennis.

Enrique Corcuera besloot in 1969 om de squashbaan in zijn huis in Acapulco (Mexico) aan te passen met elementen van Platform Tennis en creëerde zo “Paddle Corcuera”. Hij wordt ook wel beschouwd als de uitvinder van padel.

Enrique’s Spaanse vriend Alfonso van Hohenlohe-Langenburg probeerde deze nieuwe uitvinding bij Enrique thuis en werd meteen verliefd. Meteen daarna besloot hij om de eerste twee padelbanen te creëren in een tennisclub in Marbella (Spanje), dit was 1974.

Toch heeft Alfonso enkele wijzigingen van de originele ontwerpen van Enrique aangebracht om het concurrerender te maken, omdat dit de eerste van vele iteraties is die padel in de komende 20 jaar in Spanje zal hebben.

Ondertussen voelde Julio Menditeguy, een Argentijns lid van Alfonso’s Tennisclub in Marbella, in 1975 dezelfde passie en besloot hij de sport naar Argentinië te importeren.


Spanje – 2000

Sinds de eerste rechtbanken in Spanje, duurde het bijna 25 jaar voordat padel tennis zich over heel Spanje uitstrekte. Aan het begin van de jaren 2000 waren er meer dan 500 padelclubs en veel Spaanse hotels hadden enkele padelbanen tot hun beschikking.

In 2005 was padel al aardig gevestigd in Spanje met meer dan 1000 clubs. Op dat moment besloten de belangrijkste padelverenigingen samen om een internationaal kampioenschap op te richten dat volledig in Spanje werd gespeeld. Dit was het begin van Padel Pro Tour, die duurde tot 2012.

Vooral sinds 2010 is deze sport constant aan het groeien en verspreid zich over de hele wereld en wordt het nu voor veel mensen beschouwd als de snelst groeiende sport ter wereld.


Wereldwijd – 2013

Op professioneel gebied is de World Padel Tour in 2013 opgericht als het belangrijkste, meest prestigieuze en professionele padel kampioenschap ter wereld ter vervanging van Padel Pro Tour, waarbij de padel-elite over de hele wereld bijeenkomt, het equivalent van ATP & WTA voor Tennis.

Dit nieuwe kampioenschap sinds 2014 omvatte toernooien buiten Spanje en reisde naar Andorra, Argentinië, Monaco, Portugal, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten.

De World Padel Tour heeft momenteel een internationale ranglijst van beste mannelijke en vrouwelijke spelers. Het bestaat uit +/- 15 to 20 toernooien per jaar plus een laatste Master Series aan het einde van elk seizoen.


De padelbaan

Een padelbaan is 10×20 meter en omgeven door glazen wanden en metalen omheining. Het hoogste deel van de muren is 4 meter en het laagste 3 meter. De baan is gescheiden door een net met een maximale hoogte van 88 cm in het midden en 92 cm aan de zijkanten.

Lees meer over de specificaties, de kosten en het aanleggen van een padelbaan bij uw vereniging!

Padelbaan

De spelregels van padel

Het is gemakkelijk om te beginnen met padel tennis. Er zijn veel overeenkomsten met de regels van tennis maar ook enkele verschillen die je goed moet onthouden. Meer over regels vind je in het artikel Padel spelregels: alle regels op een rij.

Hoe speel je padel

  • Padel wordt met twee teams van twee personen gespeeld
  • Padel gebruikt hetzelfde puntentelling systeem als tennis
  • Elk punt wordt gestart met een onderhandse opslag. De serveerder stuitert eerst de bal en raakt hem vervolgens onder zijn middel
  • Je krijgt twee pogingen om te serveren
  • Net als bij tennis mag de bal maar één keer op eigen speelhelft stuiteren en mag de bal ook maar één keer worden geraakt
  • De bal moet altijd eerst de grond van de tegenstander raken voordat deze de glazen wand of het hekwerk raakt. Anders is de bal uit.
  • Het is toegestaan om de bal terug te spelen via een glazen wand op eigen speelhelft

Puntentelling

Het puntensysteem bij padel is hetzelfde als bij tennis. Bij padel wordt er best of drie of vijf sets gespeeld, waarbij elke set uit zes games bestaat.

Je telt 15, 30, 40 en vervolgens wint een team een game. Een game moet gewonnen worden met twee punten verschil. Het “Gold Point” is kortgeleden geïntroduceerd in competitie wedstrijden. Het betekent dat een game met een score van 40-40 door een beslissend punt zal eindigen. Bij amateur wedstrijden is deze regel niet verplicht.

Om een set te winnen moet je zes games winnen met minimaal twee games verschil. Als de score 5-5 is, speel je verder tot de zeven. Bij een score van 6-6 wordt er een tiebreak gespeeld. Bij een tiebreak speel je tot de zeven punten en moet gewonnen worden met minimaal twee punten verschil.


Padel rackets

Een padel racket is niet hetzelfde als een tennisracket. Een padel racket heeft namelijk geen snaren en is gemaakt van een composietmateriaal met een gatenpatroon. De standaard dikte van een padel racket is 38 mm en heeft een veiligheidskoord aan het grip dat verplicht is om te gebruiken tijdens een wedstrijd.

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van een padel racket, raden we je ons artikel aan waarin we je een stappenplan geven over hoe je een nieuw padel racket kiest.

Adidas RX30 (Round) - 2021 padel racket

Padel racket bladvormen


Er zijn hoofdzakelijk drie verschillende padel racket bladvormen. Alle vormen hebben speciale kenmerken met voor- en nadelen.

Ronde padel rackets


Padel rackets met een ronde vorm zijn geschikt voor beginners, omdat ze over het algemeen gemakkelijk te hanteren zijn en je minder fouten maakt.

Diamantvormige padel rackets


Diamantvormige padel rackets zijn geschikt voor meer gevorderde spelers omdat ze juist moeilijker te hanteren zijn. Ze bieden minder controle, maar je kunt wel met meer power slaan.

Traanvormige padel rackets


Spelers die op zoek zijn naar een goede balans tussen kracht en controle kiezen voor een druppelvormig padel racket. Ze zijn over het algemeen iets gemakkelijker te bespelen dan diamantvormige padel rackets en spelen met meer kracht dan de ronde padel rackets.


Padelballen

Een padelbal ziet eruit als een tennisbal, maar is zachter omdat hij een lagere druk heeft.

Padelballen verliezen na een tijdje hun druk en moeten relatief vaak worden vervangen afhankelijk hoe vaak je ermee speelt. De ballen worden bijvoorbeeld na elke zeven games in de World Padel Tour voor heren vervangen. Op amateurniveau is het mogelijk om dezelfde ballen voor meerdere wedstrijden te gebruiken voordat ze moeten worden vervangen.

Dunlop Team Padel ballen

Je bent zelf verantwoordelijk voor het meenemen van padelballen tijdens het spelen van een wedstrijd.


Padel schoenen

Padel tennis is een sport met veel korte en snelle bewegingen. Het gebruik van het juiste type schoenen is erg belangrijk. Voor de eerste paar keer dat je padel gaat spelen, kun je een paar normale trainingsschoenen gebruiken. Als je van plan bent om regelmatig te spelen, moet je investeren in goede padel schoenen om het risico op padel blessures te verminderen.

Drop Shot Zapatilla MYLAR XT padel schoenen

Padel schoenen hebben vaak een visgraatpatroon dat voor de nodige grip zorgt. Daarnaast bieden ze meer stabiliteit dan bijvoorbeeld hardloopschoenen.

Omdat de vorm en constructie verschillen tussen merken, raden we je aan een paar verschillende padel schoenen te proberen om de juiste pasvorm te vinden. Lees ook onze padel gids voor de beste padel schoenen van 2021!


Toernooien

In 1991 werd de International Paddle Federation opgericht en in 1992 werden de eerste wereldkampioenschappen gehouden in Madrid en Sevilla.

In 2005 werd de Padel Pro Tour opgericht, de eerste professionele tour in padel. In 2013 werd de tour omgezet naar de World Padel Tour, die tegenwoordig over de hele wereld wordt gespeeld.

Naarmate padel groeit, organiseren meer landen hun eigen professionele tours. Het is ook mogelijk om toernooien voor amateurs te vinden bij de plaatselijke padelclubs.


Wat is padel – Samenvatting

Wat is padel tennis?

Padel is een mix tussen squash en tennis en wordt gespeeld op een padelbaan. Een baan met glazen wanden en een metalen omheining. Padel is een sociale sport en is geschikt voor alle leeftijden en niveaus.

Wat is een padelbaan?

Een padelbaan is 10×20 meter en omgeven door glazen wanden en metalen omheining. Het hoogste deel van de muren is 4 meter en het laagste 3 meter. De baan is gescheiden door een net met een maximale hoogte van 88 cm in het midden en 92 cm aan de zijkanten.

Wat is een padel racket?

Een padel racket is niet hetzelfde als een tennisracket. Een padel racket heeft namelijk geen snaren en is gemaakt van een composietmateriaal met een gatenpatroon. Padel rackets hebben een ronde, diamant-, of druppelvorm.

Wat zijn padelballen?

Een padelbal ziet eruit als een tennisbal, maar is zachter omdat hij een lagere druk heeft. Hierdoor moet een padelbal vaker vervangen worden. Op amateurniveau kan je vaker met dezelfde padelballen spelen.

Wat zijn goede padel schoenen?

Padel tennis is een sport met veel korte en snelle bewegingen. Het gebruik van het juiste type schoenen is erg belangrijk. Goede padel schoenen zorgen voor grip, stabiliteit en ondersteuning.