20 padel tips & tricks voor beginners om padel te leren spelen

Als beginnend padelspeler wil je natuurlijk sneller beter worden in het spel. Daarom hebben we hier een lijst met 20 padel tips voor je gemaakt. Deze padel tips & tricks kun je direct toepassen op je eigen spel. Zie dit artikel daarom als een complete padel beginners gids!

Probeer kritisch te zijn op je eigen spel en de verbeterpunten te herkennen. Hierna kan je beginnen om je spel te verbeteren door bijvoorbeeld padel training. Soms is het moeilijk om te ontcijferen wat je precies verkeerd doet. Met deze padel beginner tips proberen we je een duwtje in de goede richting te geven.

20 padel tips om je spel te verbeteren

Tips voor beginnersfouten

Zoals bij elke sport zien we bij padel ook veelvoorkomende beginnersfouten. In dit artikel gaan we je met een aantal simpele padel tips laten zien hoe je deze fouten kunt voorkomen en je spel kunt verbeteren.

Allereerst heb je een padel racket nodig en een flinke dosis geduld. Hieronder hebben we per niveau een aantal tips voor padel rackets voor je op een rij gezet:

Als je wilt beginnen met padel is het ook verstandig om de padel spelregels eens door te lezen, zodat je weet hoe de puntentelling werkt of hoe je de glazen wanden tijdens het spel kunt gebruiken.

Beginnende padelspelers die oorspronkelijk van tennis of squash komen maken bepaalde fouten die je gemakkelijk kunt voorkomen. Een gouden padel tip voor deze spelers is: neem de tijd! Je kunt namelijk niet direct in een professionele padelspeler veranderen. Hieronder gaan we je een aantal padel tips en tricks geven waarmee je in ieder geval sneller beter wordt.


Tip #1: Het juiste padel racket

Een padel racket heeft een grote invloed op je spelervaring. Een goed beginnersracket dat makkelijk te bespelen is, helpt je om beter te slaan en vermindert de kans op onnodige fouten.

Er zijn drie verschillende soorten padel rackets bladvormen; rond, druppelvormig en diamantvormig. We raden je als beginner aan te kiezen voor een rond padel racket met een zachtere kern.

Lees deze gids voor tips voor het selecteren van een beginners padel racket:
Hoe kies je een padel racket – Dé ultieme gids [2022]

We hebben ook een lijst samengesteld met onze favoriete padel merken:
15 Beste Padel Racket Merken voor [2022]

Ook hebben we zelf onderzoek gedaan naar de beste padelballen van 2022!

Padel tip: In het begin is het gebruikelijker om een padel racket te huren of te lenen bij de plaatselijke club. Als ze verschillende modellen aanbieden, vraag dan om een gemakkelijk te spelen beginnersracket.


Tip #2: Draag padelschoenen

Padel is een sport met snelle bewegingen, sprongen en reacties. Het gebruik van goede padelschoenen geeft je een betere spelervaring en vermindert het risico op blessures.

Het is mogelijk om de eerste paar keer te spelen met gewone trainingsschoenen, maar we adviseren je op langere termijn om te investeren in padelschoenen, zeker als je regelmatig op het veld staat.

Er zijn padelbanen met veel en weinig zand. Hiervoor zijn verschillende soorten zolen beschikbaar voor de beste grip. Als je meer wilt weten over het kiezen van de juiste padelschoenen, raden we je aan ons artikel Beste padelschoenen voor heren en dames 2022 te lezen.

Drop Shot Zapatilla MYLAR XT padel schoenen

Tip #3: Padel video’s

Om inspiratie op te doen en inzicht te krijgen in padel (ook wel padel tennis genoemd), raden we je aan om padelvideo’s te bekijken. YouTube staat bijvoorbeeld vol met gratis educatief materiaal. Bekijk bijvoorbeeld eens het kanaal van The Padel School, zij hebben veel padel tips & tricks video’s.

Een andere padel tip voor beginners is om de matchplay van de World Padel Tour te bekijken. Je zult de mooiste en langste punten zien en daar enorm geïnspireerd van worden!


Tip #4: Continental Grip

Eén van de belangrijkste veranderingen in padel waar beginners rekening mee moeten houden vergeleken met tennis, is de manier waarop het padel racket wordt vastgehouden. Verander de grip positie naar de Continental Grip.

Dit is het lastigste om te leren als beginner van padel, omdat de speler wordt gedwongen de hoek van het padel racket te veranderen en dus op een andere manier te slaan. Wees vooral geduldig, want dit kan enige tijd duren en enkele frustrerende momenten opleveren. Probeer zo snel mogelijk te wennen aan de Continental Grip positie en start er vanaf het begin mee.

Ligt je padel racket niet comfortabel genoeg in je hand? Bedenk dan eens of een padel overgrip je zou kunnen helpen. Deze kun je eenvoudig over je standaard grip heen rollen.

Tijdens padel training zal je trainer verschillende padel oefeningen verzinnen om je te laten wennen aan deze manier van spelen. Bekijk hieronder de video voor wat padel basis tips over de Continental Grip.


Tip #5: Padel techniek

Er zijn verschillende basis slagen in padel, en door deze te leren, dek je de meeste in-game situaties eigenlijk al grotendeels. Voorbeelden hiervan zijn de forehand en backhand schoten vanaf de grond, volleys, lobs en de padel service.

Als je van tennis of een andere racketsport komt, moet je de techniek aanpassen, omdat de slagen anders zijn. Neem de tijd om deze schoten correct te leren, want het zal je helpen om je als speler sneller te ontwikkelen.

Padel tip: Beginners kunnen beter worden door verschillende padelslagen constant te oefenen en de richting van de bal proberen te bepalen. Kies dus eerst waar je de bal naartoe wilt spelen. In padel is geduld en controle belangrijk, iets waar we later op in gaan.


Tip #6: Padel training

Veel mensen ontdekken padel via kennissen, vrienden of een evenement en worden zo op slag verliefd op de sport. Als de wedstrijd voorbij is, wordt er een nieuwe wedstrijd geboekt, en zo gaat het verder. Padel is een sociale, leuke en gemakkelijke sport om mee te beginnen.

Als je een punt bereikt waarop je een betere speler wilt worden, raden we je aan om padel training te nemen. Hoe eerder, hoe beter, voordat je de verkeerde techniek en gewoontes opbouwt.

Padellessen kunnen in sommige landen duur zijn, en niet iedereen kan of wil dat soort geld uitgeven. Vaak zijn slechts een paar lessen echter al voldoende om de basistechniek te leren. Die techniek kun je dan vervolgens zelf in praktijk brengen tijdens een wedstrijd. Ook leer je tijdens de training verschillende padel tactieken, bijvoorbeeld naar net net komen na het slaan van je service of wanneer je een hoge lob speelt.

Een alternatief is om op je volgende vakantie in Spanje padellessen te boeken. In Spanje liggen de prijzen van padel lessen een stuk lager en vindt je uitstekende, gekwalificeerde coaches. Je kunt ook veel oefenen door padel 1 tegen 1 te spelen.


Tip #7: Warming-up

Bij veel sporten maakt de opwarming altijd deel uit van de routine, maar wordt helaas ook vaak verwaarloosd, zo ook bij padel. Veel spelers springen direct in een wedstrijd zonder enige warming-up, wat het risico op blessures vergroot.

Besteed daarom een paar minuten aan een enkele opwarmingsoefeningen voor onder andere de schouders, nek en benen om het risico op blessures te verminderen. Het is een goed idee om eventueel een stretchband in je padel tas mee te nemen die je helpt om de juiste spieren op te warmen.


Tip #8: Drink genoeg

Een padelsessie duurt vaak ongeveer twee uur, en jezelf gehydrateerd houden maakt het gemakkelijker om je concentratie en energieniveau op peil te houden. Als je op een warme zomerdag buiten speelt, is het noodzakelijk om gehydrateerd te blijven. Je wil natuurlijk geen zonnesteek oplopen!

Water is prima, maar we raden je eigenlijk aan om sportdrank mee te nemen voor optimale prestaties en om uitdroging te voorkomen. Sportdrank heeft namelijk de juiste stoffen om je door te laten gaan. Vergeet natuurlijk ook niet te drinken voor de wedstrijd.


Tip #9: Raak de bal op het juiste moment

Andere padel beginnersfouten die gemaakt worden, hebben te maken met de coördinatie op het veld. Het is belangrijk om de bal op het juiste moment en in de juiste positie te raken. Het is dus zaak om altijd in beweging te blijven en jezelf perfect te positioneren ten opzichte van de bal. Als beginnende padelspeler is het normaal om te dicht bij of te ver van de bal af te staan. Dat is logisch want je zal eerst de baan van de bal en de snelheid van het spel moeten leren lezen.

De meest voorkomende fout in padel is dat onvervaren spelers de bal slaan zonder een richting te bepalen. Ook het slaan met teveel kracht is iets waar beginners niet goed over nadenken. De bal komt namelijk altijd weer via het glas terug en kan daarna worden afgemaakt door de tegenstander.


Tip #10: Gebruik de glazen wanden

Met de glazen wanden onderscheidt padel zich van andere racketsporten. Een groot gedeelte van het spel zul je de wanden moeten gebruiken, en het is een must om ze op de juiste manier te leren gebruiken als je een goede padelspeler wilt worden.

Als je van tennis of andere racketsporten komt, voelt het natuurlijk om de bal te raken voordat deze de glazen wand heeft bereikt. Oefen met het laten stuiteren van diepe ballen achterin de padelbaan tegen het achterste glas voordat je de bal terugslaat. Het geeft je meer tijd om na te denken, en ook verliest de bal snelheid wanneer hij van het glas stuitert.

De glazen wanden zijn jouw vrienden!


Tip #11: Positie op de padelbaan

De positie op de padelbaan is belangrijk om punten te winnen tijdens een padel wedstrijd. Hieronder zie je enkele beginnersfouten die gemaakt worden:

  • Alle schoten worden vanaf de onderkant van het veld gespeeld;
  • Alle schoten worden vanaf achter de servicelijn gespeeld;
  • Alle schoten worden naar het verdedigingsvak van de tegenstander gespeeld.

Om beter te worden in padel, moet je begrijpen dat je naar het net moet gaan om aan te vallen en terug te zakken om punten te verdedigen elke keer als dat nodig is. Je bent dus continu in beweging. Het snel kunnen inschatten van een verdedigings- en/of aanvalssituatie is een basisconcept dat beginnende padelspelers moeten begrijpen om een betere speler te worden.

Tijdens je training zul je veel oefeningen van je trainer krijgen om dit te ontwikkelen. Je kunt ook altijd om padel tips vragen om dit inzicht te verbeteren.

Padel tip: Probeer zowel aanvallende als verdedigende ballen te spelen tijdens oefeningen en wordt vooral niet gefrustreerd als het een keertje fout gaat!


Tip #12: Vertraag het spel

Eén van de meest voorkomende fouten bij beginnende spelers van padel is dat er te hard of op de verkeerde manier wordt geslagen, waardoor de bal gemakkelijk door de tegenstander kan worden teruggeslagen en het punt verloren gaat.

Bij het slaan van de bal gaat het niet alleen om kracht, maar ook om controle, balans en plaatsing. Om padel goed te kunnen spelen en beginnersfouten te voorkomen, moet je letten op de techniek, want we willen eigenlijk dat de bal zo lang mogelijk in het spel blijft. Hoe langer we het punt beheersen, hoe beter.

Vertraag het punt bijvoorbeeld door een hoge lob en hierna een korte bal te spelen achter het net. Op een gegeven moment komt er namelijk ruimte op het veld en kun je het punt afmaken. Een mooi bruggetje naar onze volgende padel tip!


Tip #13: Houd de bal zo lang mogelijk in het spel

Één van de beste padel tips voor beginners om beter te worden is om consistenter en stabieler te spelen. Ongeacht het niveau wil je tijdens het slaan geen onnodige fouten maken.

Er zijn veel redenen waarom het belangrijk is om de bal in het spel te houden en onnodige fouten te voorkomen. Door de bal constant terug te spelen, wordt namelijk de kans groter dat je tegenstander een fout maakt. Lange punten geven je ook meer kansen om te oefenen en stabieler te worden.

Ten slotte krijg je ook een psychologisch voordeel ten opzichte van de tegenstander wanneer je consequent al hun schoten kunt retourneren. Je lijkt dan onverslaanbaar!


Tip #14: Denk aan je voetenwerk

Voetenwerk is belangrijk tijdens het spelen van een rally. Vaak proberen beginnende padelspelers de bal vanuit elke positie te slaan zonder aandacht te besteden aan het voetenwerk. Slecht voetenwerk zorgt er bijna altijd voor dat je een matige bal speelt naar de tegenstander of een onnodige fout maakt.

Het gevolg van een matige return is dat je een aanvallende bal terug krijgt en je onder druk komt te staan. Met goed voetenwerk sla je de bal correct en kun je het punt gaan opbouwen en winnen. Denk daarbij wel altijd goed aan onze vorige padel tips over de positionering op het veld.


Tip #15: Buig je knieën

We zien vaak dat beginners de bal raken zonder de knieën te buigen. Zelfs bij lage ballen hebben ze de neiging om hun rug te buigen in plaats van hun knieën. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe deze beenbeweging ons in staat stelt elke handeling nauwkeuriger en sneller uit te voeren.

Het is dus belangrijk dat je de knieën buigt tijdens het padellen. Op termijn zou je namelijk last kunnen krijgen van padel blessures als je continu buigt met je rug. Met deze padel tips zul je de ballen beter kunnen terugslaan.


Tip #16: Kijk niet naar de bal

Hoe interessant het ook is om de bal te blijven volgen, zorg ervoor dat dit uit je spel verdwijnt. Je ogen moeten namelijk niet op de bal, maar op je tegenstander gericht zijn. Hieronder een video met drie tips waar je tijdens het spelen naar moet kijken.


Tip #17: Speel en communiceer als een team

Padel is een sociale sport, wat één van de redenen is waarom het zo snel groeit in Nederland. Padel speel je altijd in dubbelspel en ongeacht het niveau moet je goed met je partner kunnen samenwerken.

Teamwork is niet alleen belangrijk vanuit tactisch oogpunt, maar ook psychologisch. Als je graag met je partner speelt, presteer je namelijk beter op de padelbaan. Dit kan ook andersom werken als je medespeler slechter is dan jij en veel fouten maakt tijdens een padel wedstrijd.

Padel tip: communiceer altijd met je partner tijdens wedstrijden en vergeet elkaar vooral niet aan te moedigen, zelfs als je partner fouten maakt. Zo houd je het moraal hoog en kun je alsnog de wedstrijd winnen!


Tip #18: Speel aan beide kanten

Er is een forehand speler aan de rechterzijde en een backhand speler aan de linkerzijde in padel. De forehand speler heeft normaal gesproken een meer verdedigende rol, terwijl de backhand speler verwacht meer punten af te maken tijdens een rally.

Ervaren spelers die actief trainen en wedstrijden spelen, specialiseren zich vaak in één van de kanten. Als beginner moet je beide kanten veel testen om te zien waar jij jezelf het beste voelt.

Er zijn enkele voordelen als je aan beide kanten kunt spelen. Naast dat je weet wat er van je partner verwacht wordt, geeft het je meer mogelijkheden om wedstrijden te spelen. Door flexibel te zijn kun je meedoen aan wedstrijden, of er nu een forehand speler of een backhand speler nodig is.


Tip #19: Speel met- en tegen betere spelers

Een uitstekende padel tip om je spel verder te ontwikkelen, is door te spelen met en tegen betere spelers. Probeer partners en tegenstanders te vinden die op een iets hoger niveau staan dan jijzelf. Dit kan een uitdaging zijn, omdat de meeste mensen niet met slechtere spelers willen spelen.

Wees vriendelijk en eerlijk. Leg aan anderen uit dat je op een iets lager niveau zit en graag de kans zou willen krijgen om te leren. Wees echter voorzichtig met te grote verschillen in vaardigheden. De zwakste schakel zijn op de padelbaan kan ook erg vervelend zijn.


Tip #20: Neem rust

Padel is een fantastische, leuke en verslavende sport. Het is verleidelijk om elke dag te spelen, het hele jaar door. Te vaak spelen is echter niet goed, en hetzelfde geldt voor padel. Zorg er daarom voor dat je genoeg rustdagen hebt tussen het spelen door. Hierdoor vermindert ook de kans op blessures.

Als je merkt dat je niet meer geniet van het spel zoals je gewend was of je prestaties minder zijn, kan het zijn dat je te veel speelt. Neem een pauze om sterk en gemotiveerd terug te komen.

Veelgestelde vragen over padel tips

Al deze padel tips en tricks gaan ervoor zorgen dat je het spel nog leuker gaat vinden. Je gaat jezelf namelijk nog sneller ontwikkelen op het gebied van padel. Hieronder hebben we nog een aantal veelgestelde vragen over hoe je sneller beter kunt worden in padel

Hoe word ik beter in padel?

Als je sneller beter wilt worden in padel raden we je aan om zo snel mogelijk te starten met padel training door een officiële padel trainer. Je kunt natuurlijk ook deze 20 padel tips bekijken en zelf toepassen op je eigen spel.

Is padel moeilijk?

Vergeleken met andere racketsporten is padel redelijk eenvoudig om te leren. Je moet uiteraard wel de juiste techniek leren en geduld hebben. Ervaring komt met de tijd en als je eenmaal wat wedstrijden en training hebt gehad zul je het spel ook veel leuker vinden!