Padelbaan aanleggen: Alles over het bouwen van een padelbaan + kosten [2021]

Als vereniging zou je de keuze kunnen maken om een padelbaan te gaan aanleggen. Padel is een sociale sport en toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en niveaus. Padel is daarom een geweldige aanvulling voor een vereniging om zo meer leden te werven. De sport wordt namelijk steeds populairder in Nederland en België en biedt dus veel kansen.

Hieronder zie je hoe een complete padelbaan eruit ziet:

Complete padelbaan

Wanneer je besluit een padelbaan aan te leggen, een padelclub op te richten of sponsor te worden, dan vraag je jezelf misschien af wat je het beste kunt doen. In dit artikel lees je stap voor stap wat je moet doen. Daarnaast zullen we ook dieper ingaan op de kosten voor het aanleggen van een padelbaan.

Hoeveel kost het om een padelbaan aan te leggen?

Een padelbaan kan tussen de € 40.000 en € 60.000 kosten, afhankelijk van het model, de configuratie en de bestelhoeveelheid. Als we deze kosten verder opdelen dan kijken we naar de fundering, kunstgras, kooi, glas en de verlichting rondom de padelbaan.


Hoe bouw je padelbaan (De basis in 7 stappen)

Voordat we dieper ingaan op de kosten bekijken we eerst een aantal kenmerken van de padelbaan en wat er voor nodig is om een padelbaan aan te leggen.

Afmetingen padelbaan

De eerste stap bij het plannen is om erachter te komen welk gebied beschikbaar is en ervoor te zorgen dat het groot genoeg is om één of meerdere ​​padelbanen te bouwen.

Hoeveel ruimte heb je nodig om een padelbaan aan te leggen?

Volgens de officiële regels zijn de afmetingen van een padelbaan 10 meter breed en 20 meter lang voor dubbelspel. Padelbanen voor enkelspel zijn even lang en maar 6 meter breed.

Voor het bouwen van een padelbaan voor dubbelspel is in totaal 231 m2 grond voor nodig. Dit is opgebouwd door 11×21 meter plus een extra halve meter aan beiden kanten. Voor een padelbaan voor enkelspel is maar 21×7 meter plus een extra halve meter aan beiden kant nodig.

Meestal zijn deze metingen het minimum; we raden je echter aan om meer ruimte rondom de baan te reserveren. Extra ruimte rond de baan kan namelijk bijdragen aan een betere spelervaring. De locatie is ook erg belangrijk voor de algehele ervaring, vooral als de baan buiten wordt gebouwd. De zon en wind hebben een grote invloed op het spel buiten, waardoor het essentieel is om goed na te denken over locatie en positionering van de padelbaan.

Overige kenmerken

In het midden van de baan moet een net hangen met een lengte van 10 meter. Het midden van het net hoort 88 centimeter boven de grond te hangen, waarbij de uiteinden op 92 centimeter horen te hangen. Het verschil ontstaat doordat het zwaartepunt van het net in het midden ligt. 

Vervolgens zijn er twee servicelijnen op iedere kant getrokken op 6,95 meter van het net. Er wordt nog een lijn vanaf het midden van het net getrokken naar de servicelijn om zo het grote servicevak in twee delen van elkaar te scheiden. De breedte van elke lijn op de padelbaan is 5 centimeter.


Plafond hoogte (binnenbanen)

Als je een binnenruimte hebt gevonden dan is het belangrijk dat het plafond hoog genoeg is en het de spelervaring niet kan verminderen. De lob is namelijk een cruciale padel slag en komt vaak voor tijdens een wedstrijd. Officieel verliest het team het punt als de padelbal het plafond raakt.

Welk plafondhoogte is vereist voor padel?

Een padelbaan kan buiten logischerwijs worden gebouwd zonder rekening te houden met de hoogte van een plafond. Binnen is een plafondhoogte van minimaal 7 meter de richtlijn, maar 8 meter is nog beter. Naarmate padel evolueert, zullen steeds meer ervaren spelers met hogere eisen de voorkeur geven aan padelbanen met hogere plafonds.


Vloeren

Het hebben van een perfect vlak oppervlak is essentieel voor het spelen van padel. Er mogen geen oneffenheden in het veld zitten die de spelervaring kan verminderen.

Welk type ondergrond gebruik je voor padelbanen?

De aanbevelingen van leveranciers van padelbanen zijn verschillend, maar je moet ernaar streven een 10 cm dik betonnen oppervlak te gebruiken zonder kuilen of verhogingen. Als je een padelbaan buiten gaat bouwen, kun je eventueel sneldrogend asfalt gebruiken, waardoor de baan sneller droogt als het regent.

Een goede fundering van een padelbaan kan voorkomen dat deze gaat verzakken. Dit is namelijk een veel voorkomend probleem in Nederland. Een padelbaan weegt namelijk in totaal ruim vijf ton. Er kan gekozen worden voor een gebonden fundering of een ongebonden fundering. Het verschil zit hem in de prijs en onderhoud. Een ongebonden fundering is goedkoper, maar vraagt om meer onderhoud. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een duurdere gebonden fundering, omdat deze minder onderhoud nodig heeft en dus minder extra kosten op langere termijn met zich meebrengt.


Oppervlakte

Je moet nu beslissen welke toplaag je voor de padelbaan gaat gebruiken. Je hebt een aantal opties, elk met verschillende voor- en nadelen.

Welk soort kunstgras gebruiken voor padelbanen?

Het kunstgras op padelbanen is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen zware slijtage door veelvuldig gebruik in combinatie met een relatief klein oppervlak. Het kunstgras op de padelbanen moet tussen de 12 en 14 millimeter hoog zijn. Hoe hoger de kwaliteit van het kunstgras, hoe langer de padelbaan meegaat.

Je moet verschillende factoren in overweging nemen voordat je een kunstgrasveld kiest:

  • Hoe vaak wordt de padelbaan gebruikt
  • Hoeveel onderhoud ben je bereid te doen
  • Wordt de padelbaan binnen of buiten aangelegd
  • Financiële plannen

Bekijk deze factoren goed en kies vervolgens voor de juiste soort kunstgras voor de padelbaan.

Waarom ligt er zand op padelbanen?

Padelbanen gebruiken zand op het kunstgras om het op zijn plaats te houden en wrijving te verminderen, zodat snelle bewegingen gemakkelijker zijn.

Voor het aanleggen van een padelbaan heb je ongeveer 8-12 kg zand per vierkante meter nodig, afhankelijk van het type kunstgras dat je gebruikt.


Bouwvergunningen

Voordat je padelbaan gaat bouwen, moet je over alle vergunningen beschikken. Anders valt je padeldroom in duigen.

Heeft een padelbaan een bouwvergunning nodig?

In Nederland en België heb je een bouwvergunning nodig om een padelbaan te bouwen. Neem daarom contact op met je gemeente om erachter te komen wat er allemaal nodig is om een vergunning te krijgen.


Beginnen met bouwen

Hoe zet je een padelbaan op?

Het aanleggen van een padelbaan vraagt om specialistische kennis en ervaring om zo tot het beste resultaat te komen.

Het gaat om het opzetten van de constructie, het plaatsen van glazen wanden, het toevoegen van zand en het aanbrengen van kunstgras. Het correct aanleggen van het kunstgras is erg belangrijk voor een goed resultaat en dient altijd door een specialist te worden uitgevoerd.

Verlichting maakt meestal deel uit van de installatie, waardoor het essentieel is om alle benodigde elektrische uitgangen en stopcontacten voor de installatie voor te bereiden. Ook hiervoor heb je absoluut een specialist nodig.

In de onderstaande video zie je hoeveel werk het kost om op de juiste manier het kunstgras te plaatsen op een padelbaan.


Onderhoud

Logischerwijs hebben padelbanen regelmatig onderhoud nodig. Een goed onderhouden padelbaan verbetert namelijk zowel de speelomstandigheden als de levensduur van een baan.

Welk onderhoud is nodig voor een padelbaan?

Afhankelijk van het type padelbaan dat is gekozen, varieert het onderhoud. Een algemene vuistregel is om eenmaal per maand de glazen wanden schoon te maken en eenmaal per week het kunstgras te vegen om het zand te verspreiden.

Ook moet je maandelijks de glazen wanden inspecteren en het kunstgras eens per jaar laten onderhouden.


Verschillende materialen padelbanen

Alle elementen van een padelbaan kunnen bestaan uit verschillende soorten materialen. Soms is een bepaald materiaal duurder in aanschaf, maar gaat deze ook langer mee. Goedkoper materiaal vraagt daarentegen weer om meer onderhoud.

Van welk materiaal zijn padelbanen gemaakt?

Framewerk

Het frame van een padelbaan is meestal gemaakt van staal of aluminium. Buitenbanen hebben vaak een iets dikker frameprofiel om weers- en temperatuursverschillen te weerstaan. Hiermee voorkom je ook dat de padelbaan gaat roesten. Schade door roest aan de kooi doordat deze zwakker is geworden kan ervoor zorgen dat een baan wordt afgekeurd en deze moet worden gerepareerd.

Het frame moet worden gegrond en gegalvaniseerd voordat het wordt geverfd. De garanties verschillen per fabrikant, maar de algemene regel is dat staalconstructies 5 jaar garantie hebben en die van aluminium 15 jaar.


Glazen wanden

Een padelbaan is gebouwd met glazen wanden. Elke ruit kan meer dan 100 kilo wegen, dus het moet correct geplaatst worden om ongelukken te voorkomen. Daarnaast zijn de wanden gemaakt van een soort veiligheidsglas waardoor ze tegen een aardig stootje kunnen. Mocht de glazen wand toch kapot gaan, dan breekt het glas in kleine stukjes waardoor de kans op verwondingen bij de padelspeler aanzienlijk kleiner wordt.

In warme landen zoals Spanje wordt er gekozen voor glaswanden met een dikte van 10 millimeter. In Nederland is het vaker kouder, waardoor een glaswand van 12 millimeter de standaard is voor een padelbaan. Dit heeft wel impact op de prijs, want hoe dikker het glas, hoe hoger de prijs.


Staal hekwerk

Aan de zijkanten bevindt zich naast het glas ook staal hekwerk. Het hekwerk wordt blootgesteld aan balcontact en aan bepaalde spelers die er per ongeluk tegenaan lopen. Het hebben van een echt en duurzaam hekwerk is belangrijk om de kwaliteit van het spel te verhogen en het risico op blessures te verminderen.


Kunstgras

Er zijn verschillende kunstgras kleuren en ontwerpen beschikbaar voor padelbanen. Het ene kunstgras heeft een langere levensduur dan het andere en ook de samenstelling van het kunstgras kan de spelerservaring beïnvloeden.

Het merk Mondo maakt bijvoorbeeld het kunstgras dat wordt gebuikt op de World Padel Tour. Het heet Supercourt en is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren, groen en blauw. Supercourt is echt een aanrader voor padelbanen, maar wel iets duurder vanwege de hoge kwaliteit.

Als alternatief werken eenvoudigere varianten ook goed voor padel als je niet wilt investeren in het duurste kunstgras.


Verlichting

Verlichting kan verschillen afhankelijk van de ruimte in het gebouw en of de padelbaan binnen of buiten aangelegd is.

Verlichting heeft een belangrijke rol in het spel, dus het is belangrijk dat het licht gelijkmatig wordt verdeeld en de spelers niet verblindt. Er wordt aangeraden om een verlichtingssterkte van 500 lux te hanteren.


Verschillende soorten padelbanen

Je kunt de keuze maken om verschillende soorten padelbanen aan te leggen. Hieronder leggen we drie soorten uit.

Vaste padelbanen

Er zijn vaste padelbanen in diverse uitvoeringen voor zowel binnen als buiten, gemaakt van aluminium of staal met verschillende soorten kunstgras. Deze banen hebben achterwanden met een frame en glas constructie. De kwaliteit van de vaste padelbanen verschilt per leverancier.


Panoramische padelbanen

In tegenstelling tot de standaard vaste padelbanen hebben panoramische padelbanen een glazen achterwand die zorgt voor goed zicht. Deze banen worden gebruikt om grote toernooien zoals de World Padel Tour uit te zenden en het publiek de wedstrijd goed kan volgen.


Mobiele padelbanen

Padelbanen die verplaatsbaar of niet permanent zijn, zijn ideaal voor evenementen of wedstrijden die van korte duur zijn. Je kunt een mobiele padelbaan op elk glad oppervlak opzetten, zolang de ondergrond maar geen oneffenheden heeft.


Kosten padelbaan aanleggen

Het aanleggen van een padelbaan zal neerkomen op een investering van +/- € 60.000. Uiteraard kan deze prijs hoger of lager uitvallen wanneer wordt gekozen voor een goedkopere fundering, glas of ondergrond. Hieronder laten we zien hoe de kosten van een baan zijn opgebouwd:

Kosten (exclusief btw.)
Kosten grondwerk€ 6.000 – € 8.000
Kosten fundering€ 12.000 – € 15.000
Kosten kooiconstructie en verlichting€ 23.000 – €25.000
Kosten toplaag€ 6.000 – € 8.000
Algemene kosten€1.200 – € 1.500
Totaal (prijzen kunnen afwijken)€ 40.000 – € 60.000

Wanneer je een padelbaan kunt aanleggen op de ondergrond en fundering van een tennisbaan, is het mogelijk om wel tot € 10.000 te besparen.

Het laten aanleggen van padelbanen vergt specialistische kennis en wordt daarom vaak gedaan door een erkend bedrijf die ervaring heeft met het aanleggen van padelbanen.

Wil je partner worden van Padelvision.nl en je bedrijfsnaam op deze pagina zien staan? Stuur ons een e-mail voor de mogelijkheden.

Lees ook ons blogartikel over de beste padel racket merken van dit moment!

Veelgestelde vragen over padelbanen

Wat kost een padelbaan?

De kosten van een padelbaan kunnen oplopen tussen de 40.000 en 60.000 euro. Dit is afhankelijk van het model padelbaan waarvoor je kiest. De kosten worden verdeeld over de fundering, kunstgras, kooi, glas en de verlichting rondom de padelbaan.

Wat zijn de afmetingen van een padelbaan?

Een officiële padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en geschikt voor padel dubbelspel. Padelbanen voor enkelspel zijn 6 meter breed en 20 meter lang, maar komen niet veel voor in Nederland.