De belangrijkste padelslagen die je moeten kennen voordat je begint

Er zijn een aantal padelslagen die je kunt gebruiken tijdens een padelwedstrijd. Tijdens padeltraining leer je deze slagen kennen en ga je ze oefenen. Het is erg belangrijk om de techniek omtrent deze padelslagen te leren en te perfectioneren. Het is namelijk een groot voordeel als je veel gevarieerde ballen kunt slaan tijdens een wedstrijd. Hieronder zullen we een aantal belangrijke slagen benoemen en uitleggen. 

De Bandeja

Eén van de meest bekende slagen in padel is de Bandeja. Als je net begint met padel weet je waarschijnlijk niet wat Bandeja betekent en ook niet hoe je deze uitvoert. De Bandeja is een slag die je vaak zult moeten oefenen om er beter in te worden. Het is namelijk zeker niet de makkelijkste slag, maar wel super effectief als je deze regelmatig kunt slaan tijdens een wedstrijd. Bandeja betekent dienblad, de uitgangspositie van het blad tijdens de slag. 

Het doel van de Bandeja is om je tegenstander met een diepe, zachte halfhoge smash, met een open blad (het dienblad) naar achteren te dringen. Het is belangrijk om te letten op de hoogte van de bal tijdens de slag. Je moet de bal namelijk niet te hoog raken, maar juist laten dalen en wat meer naar de zijkant. De Bandeja is een zachte smash zodat het verdedigende team de netpositie kan overnemen en mogelijk het punt kan afmaken. 

Vaak zul je een Bandeja moeten slaan als de tegenstander een lob probeert te spelen. Vervolgens probeer je de positie aan het net te behouden. De Bandeja is dus een verdedigende padelslag. Na een Bandeja is het zaak om het aanvallende spel weer op te pakken en de bal aan het net af te maken.

Vaak zijn het de spelers die het tempo van een rally kunnen bepalen, die de meeste Bandejas slaan. Een goede mix tussen de Bandeja en een lob kan ervoor zorgen dat je tegenstander een slechte bal slaat en jij deze kunt afmaken.

De Chiquita

Ook de Chiquita wordt net zoals de Bandeja gebruikt om het tempo en ritme van een rally te bepalen. Je kunt deze padelslag op verschillende tactische manieren gebruiken. De Chiquita is een zachte vlakke slag waarmee je het spel ontregelt. Het is bijvoorbeeld een manier om je tegenstander naar het net te lokken om vervolgens weer een lob te spelen en je tegenstander te laten lopen waardoor de kans op fouten groter wordt.

Uiteindelijk is het doel van de Chiquita om de bal rustig richting de voeten van je tegenstander te spelen. Voor je tegenstander is dit namelijk een moeilijke bal om terug te spelen. Het gevolg is vaak een matige bal die gemakkelijk afgemaakt kan worden.

De Chiquita is een slag die je wel even een aantal keer moet oefenen voordat je deze met succes kunt spelen. Het is daarom als beginner geen probleem als het niet meteen lukt.

Het is niet per sé de belangrijkste padelslag, maar wel een slag die je wilt kunnen spelen wanneer het nodig is. Train deze slag daarom een aantal keer tijdens je training of padelwedstrijd.

La Cuchilla / Bajada

Een wat minder bekende slag die je kunt gebruiken tijdens een padelwedstrijd is de Cuchilla. De mogelijkheid om deze padelslag uit te voeren komt namelijk regelmatig voor. De Cuchilla kan worden uitgevoerd wanneer een hoge bal van de tegenstander via een stuit op het veld, tegen het glas stuitert en vervolgens verder omhoog vliegt. In dit geval is het dus mogelijk om een soort smash te slaan vanaf de achterzijde van het veld.

Het is erg belangrijk om de juiste positie in te nemen wanneer je de Cuchilla gaat slaan. Ga volledig achter de bal staan om vervolgens met hoge snelheid een smash te slaan. Probeer de bal idealiter naar de zijkanten of recht door het midden te slaan.

Wanneer je denk aan de Cuchilla, dan denk je aan Paquito Navarro. Hij heeft als WPT speler deze slag vaak genoeg gebruikt om een punt te winnen. In de onderstaande video legt hij je uit hoe je deze bal kunt slaan.

De Smash Plano

De Smash Plano is een vlakke harde smash met als doel om de bal via het glas uit de kooi te slaan of de bal via het glas wederom op de eigen helft te laten landen zonder dat de tegenstander de bal heeft geraakt. Er zijn een aantal WPT spelers die deze Smash Plano echt goed onder de knie hebben. Het is namelijk Lebron die met deze smash de bal vaak uit de kooi slaat of de bal weer op eigen helft laat landen en daarmee het punt pakt. Zijn timing en kracht zijn zo goed dat het voor de tegenstander vaak onmogelijk is om hierop te reageren. 

Augustin Tapia heeft echter een andere variant van de Smash Plano. Hij kijkt wat minder naar het technische aspect en focust zich meer op de hoeveelheid kracht die hij meegeeft aan de bal wanneer hij deze slaat. Hij combineert dit met een enorme sprong waardoor hij de bal op een hoger raakpunt kan slaan. Het is prachtig om te zien hoe hij keer op keer punten maakt met deze padelslag. Wie ook een geweldige Smash Plano heeft is Paquito Navarro. Hij legt je in de onderstaande video uit waar je op moet letten.

De Vibora

De Vibora is eigenlijk de tegenhanger van de Bandeja. Waar de Bandeja wordt gebruikt als verdedigende slag is de Vibora namelijk een aanvallende slice smash waarmee druk wilt uitoefenen op de tegenstander, zodat ze fouten gaan maken. Ook wordt de Bandeja voornamelijk gespeeld aan de achterzijde of het midden van de baan, waarbij de Vibora juist aan het net wordt gespeeld. 

In principe voer je dezelfde stappen uit als bij de Bandeja. Echter, is het bij de Vibora noodzakelijk om je lichaam meer in te draaien op het moment dat je de bal raakt. Hierbij ontstaat veel sidespin en wordt het voor de tegenstander enorm moeilijk gemaakt om de bal goed terug te slaan.

De Backglass

Padel is uniek, omdat je de glazen wanden kunt gebruiken tijdens een rally. Een leuke slag om daarom te oefenen is de Backglass. Het geeft een enorm goed gevoel als je een Backglass schot kunt slaan en het is daarnaast ook een hele belangrijke slag om te leren. De Backglass slag wordt het meest gebruikt als laatste noodoplossing, bijvoorbeeld als de bal te moeilijk is om met een normale forehand, backhand of lob terug te slaan. De Backglass wordt voornamelijk gezien als defensieve slag.

Wederom is je positie ten opzichte van de bal enorm belangrijk om een Backglass slag succesvol uit te voeren. Zorg dat je zijwaarts van de bal staat en altijd in beweging bent voordat je de bal raakt. Dit komt met name door de snelheid van de bal zodra deze het glas raakt. Het laatste wat je wilt is dat de bal keihard terugkomt tegen jouw lichaam of in het gezicht.

Forehand padel

Eén van de basisslagen van padel is de forehand. Deze slag komt het meeste voor tijdens een rally en is daarom erg belangrijk om te trainen. Het voordeel van een forehand is dat je de bal gemakkelijk kunt plaatsen op het veld van de tegenstander. 

In principe zijn er drie forehand variaties die je kunt gebruiken tijdens een rally:

  • Vlakke forehand
  • Slice forehand
  • Open stance forehand

Backhand padel

Een andere slag die je vaak zult slaan is de backhand. Om een goede backhand bij padel te kunnen slaan is het belangrijk om de volgende drie stappen op te volgen:

  1. Plaats je rechterhand op de grip en de linkerhand op de hals van het padel racket;
  2. Draai je lichaam in een zijwaartse positie waarbij je borst wijst naar de lange zijde van het veld;
  3. Raak de bal met een gecontroleerde horizontale slag. Je linkerhand raakt het padel racket niet meer aan. Je eindigt in een open positie.

Service

Voordat je überhaupt toekomt aan het slaan van een forehand of een backhand, moet je eerst de bal in het spel brengen door middel van een padel service. Maar wanneer sla je nou eigenlijk een goede service? De perfecte service is wanneer je de tegenstander direct onder druk kan zetten en jij naar een aanvallende positie kunt verplaatsen. Vaak zie je dat padelspelers zichzelf direct bij het net positioneren om een eventuele matige bal af te maken.

Tip: Probeer de bal backspin mee te geven zodat deze bij een goede plaatsing niet hoog van de glazen wand af stuitert. Dit maakt het nog moeilijker voor de tegenstander om een goede return te slaan.

De dropshot

Een lastige padelslag om tijdens de wedstrijd te gebruiken, maar wel heel effectief als deze lukt, is de dropshot. Probeer alleen een dropshot te spelen als je dicht op het net staat en probeer te allen tijde backspin mee te geven, zodat de bal na de stuit terug komt naar het net. Dit maakt het voor de tegenstander nog moeilijker om de bal goed terug te spelen.

Tip: Gebruik geen dropshot vanuit de achterzijde van het veld. Dit werkt wel bij tennis, maar bij padel is de tegenstander veel sneller aan het net en kan de bal direct afmaken.

De volley

Een belangrijke padelslag aan het net is de volley. Wanneer je samen met je partner de netpositie verovert, kun je harde ballen terug verwachten. Je kunt nu het beste kiezen voor de volley. Dit is de meest effectieve slag om harde ballen terug te slaan.

Er zijn twee factoren die een volley tot een succes brengen, namelijk de positionering en hoe je het padel racket vasthoudt. Volg daarom de twee onderstaande stappen:

  1. Plaats het padel racket voor je borst en houdt deze verticaal vast. Hierdoor kun je gemakkelijker en sneller reageren;
  2. Haal het racket terug naar de schouders en positioneer jezelf zoals bij een backhand houding;
  3. Stap in met je linkerbeen bij een forehand volley en stap met je rechterbeen in tijdens een backhand volley.

Bij het opvolgen van de bovenstaande stappen heb je een stabiele basis om de bal te raken en te blokkeren.

De lob

Wellicht de allerbelangrijkste slag bij padel is de lob. Er zijn allerlei situaties te verzinnen waarbij de lob een goede keuze is. Als je onder druk staat en je hebt wat meer tijd nodig om jezelf goed te positioneren kan je ervoor kiezen om een lob te spelen. 

In een andere situatie kun je een lob spelen om de net positie van je tegenstander over te nemen en daarbij ook het initiatief in de rally over te nemen. 

Tijdens de voorbereiding van een goede lob is het belangrijk om je knieën te buigen en je padel racket onder je middel te houden. Vervolgens duw je met een open blad de bal de lucht in. Je slaat de bal dus niet! Op het moment dat je de bal raakt duw je ook je eigen lichaam weer omhoog. Een goede lob valt diep achterin het veld. 

Onze tip is om zoveel mogelijk padelslagen hierboven te trainen en deze te gebruiken tijdens een wedstrijd. Het is namelijk een groot voordeel als je met verschillende slagen je tegenstander geen enkel moment rust geeft en hem/haar continu laat lopen. De kans op een matige bal wordt steeds groter en kun je dan direct afmaken.

Wil je nieuwe padelballen kopen? Bekijk hier ons onderzoek naar verschillende padelballen!