Tips om padel 1 tegen 1 te spelen

Normaal gesproken wordt padel gespeeld met vier spelers verdeeld over twee teams, maar het is ook mogelijk om padel 1 tegen 1 te spelen. Een reden om voor padel enkelspel te kiezen is om je techniek te verbeteren. In dit artikel geven we je enkele tips hoe je padel met 2 personen kunt spelen en wat je tijdens enkelspel kunt leren.

Onlangs schreven we ook een blogartikel over padel training en oefeningen voor thuis die je kunt uitvoeren om jezelf te ontwikkelen. 

Waarom bestaat er alleen dubbelspel in padel?

Officieel spelen de professionals in de World Padel Tour alleen dubbelspel. Dit geldt voor zowel de mannen als de vrouwen. Er bestaat dan ook geen padel enkelspel competitie.

Het antwoord op de vraag waarom er alleen dubbelspel bestaat in padel heeft te maken met drie factoren die we hieronder kort toelichten:

  • Formaat van de padelbaan
  • Snelheid van het spel
  • Druk van de padelballen

De afmetingen van een padelbaan verschillen als het gaat om grootte vergeleken met een tennisbaan. Een tennisbaan is namelijk +/- vier meter langer waardoor de snelheid van het spel afneemt, omdat de padelbal meer afstand moet afleggen voordat deze wordt teruggeslagen met een padel racket. Padel is dus een stuk compacter waardoor de snelheid van het spel hoog blijft, wat een probleem kan zijn tijdens een 1 tegen 1 wedstrijd vooral wanneer deze in de hoeken geplaatst wordt.

Ten slotte werkt in deze situatie de lagere druk van een padelbal ook niet mee. De bal stuitert namelijk minder hoog op dan een tennisbal in vergelijkbare situatie waardoor je minder tijd hebben om je voor te bereiden. Hierdoor zou je tijdens een wedstrijd enkelspel meer onnodige fouten maken.


Hoe speel ik dan 1 tegen 1 padel?

Enkelspel in padel kan wel degelijk leuk en leerzaam zijn. Je kunt namelijk verschillende oefeningen uitvoeren samen met je trainingspartner en er zelfs een klein wedstrijdje van maken. Echter, geven we je wel als advies mee 1 tegen 1 te spelen om je techniek te verbeteren en niet per sé om te winnen. Hieronder geven we je enkele tips hoe je met twee personen op de padelbaan leuke oefeningen kunt uitvoeren.

Kortgeleden schreven we ook een blogartikel vol met padel tips en tricks om sneller beter te worden!


Tip 1: Gebruik 1 zijde van de padelbaan

Je speelt maar met twee spelers, dus waarom zouden jullie het jezelf moeilijker maken. Halveer de padelbaan door één helft te gebruiken en de bal naar elkaar toe te slaan. Speel twee of drie sets met dezelfde regels uit het dubbelspel. Uiteraard is de bal uit wanneer deze in de andere helft van de baan landt of wanneer de bal direct het glas raakt. Om het gevoel van een echte wedstrijd te behouden wissel je ook van kant wanneer de stand oneven is. Het voordeel van deze manier van spelen is dat je zowel start vanaf de linker- als de rechterkant.

Vaak zien we dat teams bestaan uit spelers die een vaste plaats op het veld hebben. Door padel 1 tegen 1 te spelen kom je uit de comfortzone en probeer je het spel vanaf de andere zijde ook te verbeteren. Dit kan natuurlijk geen kwaad! De padel service speel je zoals altijd, maar speel je nu rechtdoor in plaats van diagonaal.


Tip 2: Speel diagonaal naar elkaar

De snelheid van het spel is vaak hoog en de glazen wanden maken het spel erg dynamisch. Opnieuw halveer je de padelbaan door alleen diagonaal naar elkaar toe te spelen. Je speelt een normale set waarbij de bal uit is als deze in het verkeerde vak landt. Als tip willen we je meegeven om zoveel mogelijk verschillende slagen te oefenen. Dit kunnen forehands, backhands, maar ook lobs zijn. Een groot voordeel van het diagonale spel is dat je kunt oefenen om de service in de hoek te plaatsen, maar ook een service te retourneren. 


Tip 3: Werk aan je techniek en vertraag het spel

Wat we vaak zien is dat beginnende spelers de bal hard willen slaan zoals bij tennis. Bij padel is dit niet altijd de juiste manier. Tijdens een potje 1 tegen 1 raden we je daarom aan harde slagen te vermijden en je te focussen op de techniek.

Vertraag het spel door zachte ballen te slaan die net over het net landen waardoor de verdedigende speler moet opkomen naar het net. Sla vervolgens een lob om de verdedigende speler weer terug te sturen naar het achterveld. Probeer zoveel mogelijk te variëren tussen korte en lange ballen en zorg dat je tegenstander weinig tijd heeft om zich voor te bereiden en de fout maakt.

Uiteraard mag je tijdens een potje enkelspel de bal smashen als je de bal net achter het net hebt gespeeld en de verdedigende speler de bal alleen maar omhoog kan spelen. De smash is namelijk ook nog steeds een padel slag die je moet oefenen voor het dubbelspel.

In Nederland is het zelfs op enkele padel locaties mogelijk om padel 1 tegen 1 te spelen op een aangepaste padelbaan gemaakt voor enkelspel. Echter, deze zie je minder vaak dan de normale velden waarop dubbelspel wordt gespeeld.

Ben je op zoek naar een nieuw padel racket? Bekijk dan eens ons blogartikel over de beste padel racket merken!

Even samenvatten

Kan je padel met 2 personen spelen?

Officieel wordt er tijdens de World Padel Tour alleen dubbelspel gespeeld. Er bestaat daarom geen enkelspel competitie. Wel kan je padel met 2 personen spelen om je techniek te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld op speciaal aangepaste padelbanen voor enkelspel.

Waarom bestaat er alleen dubbelspel bij padel?

Dit ligt aan drie factoren, namelijk aan het formaat van een padelbaan, de snelheid van het spel en de druk van de padelbal. Een padelbaan is vier meter kleiner dan een tennisbaan waardoor het spel compacter en sneller is. Daarnaast zorgt de lagere druk van een padelbal dat deze minder hoog optstuitert. Door al deze factoren heb je minder voorbereidingstijd en is de kans op fouten veel groter dan bij tennis. Om deze redenen bestaat er alleen dubbelspel bij padel.

Zijn er padelbanen waarop padel 1 tegen 1 kan worden gespeeld?

Er zijn padelbanen die speciaal zijn aangepast om padel 1 tegen 1 te spelen. Het formaat van een padelbaan voor enkelspel is 20 bij 6 meter.